Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Žetva suncokreta u srednjem Banatu počela na vreme, ali kiša kvari posao

žetva suncokreta

Žetva suncokreta počela je na vreme, ali česti pljuskovi i obline padavine u pojedinim atarima zakočili su kampanju na području srednjeg Banata.

 

I današnje obilne padavine, osim što će doprineti rezervama vlage u zemljištu, više prave štetu, naročito ratarima koji su krenuli u žetvu suncokreta. Oni su sada prinuđeni na odlaganje radova i čekanje.

 

– U vreme kada mu je vlaga bila neophodna, suncokret je trpeo zbog nedostatka padavina, a sada kiša ozbiljno ometa žetvu. U pojedinim delovima atara u srednjem Banatu palo je i do 100 litara kiše u poslednjih sedam dana. Sve to ometa ulazak teške mehanizacije u njive. Mora se čekati da se zemlja prosuši i da se nastavi žetva suncokreta – kaže za portal zrenjaninski.com rukovodilac Savetodavne službe u Poljoprivrednoj stručnoj službi Zrenjanin Zorica Rajačić.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vredni domaćini: Porodica Sarvak proizvodi veoma kvalitetan krompir

 

Ona ističe da je suncokret veoma zastupljena biljna kultura u srednjem Banatu. Samim tim je i veoma bitna za ukupne rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji u okrugu.

 

– Naš region je na prvom mestu u Srbiji po površinama pod suncokretom. Ove godine u srednjobanatskim atarima je 38.000 hektara sa kojih se suncokret žanje. Prvi otkosi, inače, nisu dali sjajne rezultate, rod je oko 2,5 do 3 tone po hektaru. Ali, mora se imati u vidu da su u prvom naletu odrađene njive koje su na višim terenima i gde je suncokret pre dostigao zrelost – napominje Zorica Rajačić.

 

žetva suncokreta

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM