Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Vredni domaćini: Porodica Sarvak proizvodi veoma kvalitetan krompir

porodica sarvak proizvodi krompir

Porodica Sarvak iz Mužlje ove godine je posejala krompir na 20 hektara i nada se prosečnom rodu između 50 i 70 tona. Ovi vredni poljoprivrednici prinosom su veoma zadovoljni, kao i kvalitetom ovogodišnjeg roda krompira.

 

– Sejemo rane, srednje rane i kasne sorte, od holandskog i nemačkog semena. Krompir vadimo u fazama, kako dospeva, sve do polovine septembra – kaže za portal zrenjaninski.com Oskar Sarvak.

 

Proizvodnjom krompira Sarvakovi su ozbiljnije počeli da se bave pre pet godina.

 

PROČITAJTE JOŠ: Bojan Marčeta uzgaja aroniju: Zdrave bobice koje postaju sve popularnije

 

– Nabavili smo mašine, jer je najveći problem u poljoprivredi radna snaga. Sada imamo ozbiljnu mehanizaciju, uključujući i liniju za pranje krompira, tako da smo sposobni da krompir isporučujemo trgovinskim lancima koji traže kvalitet i količine – ističe Sarvak.

 

sarvak krompir

 

Nedostatak radne snage veliki problem

 

Ranije su Sarvakovi sejali i paradajz i krastavac, ali su od tog povrća odustali baš zbog nedostatka radne snage. Sada su se orijentisali na tri kulture – krompir, luk i šargarepu.

 

– Nije problem proizvesti kvalitetan krompir, ali ako mislite da nađete svoje mesto na tržištu morate imati i količine. Mi smo sa našom mehanizacijom za to spremni i tu sam pronašao matematiku. Naša mašina za vađenje zameni pedeset ljudi. Čak ni cena krompira, i ovog ostalog povrća koje sejemo, nije presudna. Ako imate dovoljne količine, računica postoji – siguran je Sarvak.

 

Za narednu godinu Sarvakovi planiraju da krompir seju i u plastenicima i da im prvi rod dospe već početkom aprila.

 

– Opstaće oni proizvođači koji nabave dobru mehanizaciju. Mi imamo 10 – 15 naših stalnih radnika na koje možemo da se oslonimo. Sezonski radnici nisu pouzdani. Kad stigne kombi sa radnicima, nikad ne znate na koga možete da računate – bude radnika od 10 do 90 godina. Jedan dan dođu, dva ne dođu. Tu posla i računice nema. Gde god možemo, mi radimo mašinama. Ko ne može da kupi mehanizaciju, teško da može da se izbori na tržištu i na kraju da opstane. A skupu mehanizaciju mogu da kupuju oni koji imaju naslednike u poslu. Ja sam u našoj porodici druga generacija koja se bavi povrtarstvom, a očekujemo i treću – ističe Oskar Sarvak.

 

domaćinstvo sarvak

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM