Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Vinogradi su u ovom trenutku jedna od bezbednijih mesta za posao

vinogradi
Foto: Pixabay

Vinogradi su u ovom trenutku jedna od bezbednijih mesta za posao. Ovih dana u njima se obično nađe po jedan čovek. Jer, najvažniji poslovi, posebno u većim vinogradima, završeni su još u februaru.

 

– Na vreme smo orezali vinograd i pokupili lozu, i u ovom trenutku u vinogradima nema većeg posla. Koliko čujem, oni manji vinogradari rezidbu još nisu ni počeli, ali kako su u pitanju manje površine, verujem da taj posao mogu da obave i u sadašnjim okolnostima – kaže za portal zrenjaninski.com Dragiša Gvožđan, vinogradar i vinar iz Melenaca.

 

Vinova loza je u dobrom stanju. Zima je bila blaga, nije bilo izmrzavanja, a malu štetu su na ranim stonim sortama napravili mrazevi od pretprošle nedelje.

 

– Od poslova u aprilu nam predstoji zimsko prskanje preparatima na bazi bakra i do maja, praktično, u vinogradima nema posla. Nadamo se da će se do tada situacija popraviti – ističe Gvožđan.

 

Pročitajte još: Ribarstvo u ozbiljnom problemu od uvođenja vanrednog stanja

 

Dragišin vinograd je zatravljen, kako sam kaže, pa će u narednom periodu morati da ga kosi. Ali to su poslovi koji se mogu obaviti i u vremenu u kom je dozvoljeno kretanje.

 

– U vinogradu sam obično sam ili eventualno sa nekim iz porodice. Socijalna distanca je u potpunosti obezbeđena. U vozilu kojim odlazim do vinograda opet sam sam. Po prirodi posla poštujem sve propisane mere – naglašava Gvožđan i dodaje da bi problem mogao da se pojavi ako se situacija ne popravi u narednom mesecu, ali to su onda problemi koji će se tada rešavati.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM