Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

U banatskim atarima sve je manje njiva na kojima je posejan ječam ili ovas

ječam

U banatskim atarima sve je manje njiva na kojima je posejan ječam ili ovas. Prema nekim podacima, od svih žitarica, ječam i ovas zauzimaju između dva i tri odsto ukupnih površina.

 

Razloga za to što ga poljoprivrednici sve manje seju ima više, ali najvažniji je svakako niska otkupna cena, a kod ovsa i neorganizovan otkup.

 

Ječam, ipak, svake godine seje Jovica Ostojin iz Orlovata.

 

PROČITAJTE JOŠ: Odgajivači svinja u srednjem Banatu nezadovoljni otkupnom cenom

 

– Stočni ječam sejem tradicionalno. Neke godine hektar, neke tri, a ove godine sam posejao dva hektara. Ječam delom ostavljam za stočnu hranu, jer imam svoju stoku, a deo prodajem na veliko. Cena ječma je slaba, niža je od cene pšenice. Ipak, volim da ga imam, a s obzirom na to da se ječam rano žanje, uspem na istoj njivi da posejem još jednu kulturu. Nekad sejem silažni kukuruz, a prošle godine sam sejao sudansku travu – objašnjava Ostojin.

 

U Orlovatu se ječam nekad mnogo više sejao. Istina, i sada ima poljoprivrednika koji gaje pivski ječam, jer proizvodnju ugovore sa nekom od pivara, ali i takvih je sve manje. Ne seje se mnogo ni stočni, jer je, nažalost, i stoke u selu sve manje.

 

Ni ječam ni ovas nisu zahtevne kulture

 

I ovas je nekad zauzimao više površina. Poslednjih godina, situacija se menja. Janko iz Aradca seje ovas da bi „očistio“ zemlju koju uzima u arendu.

 

– Ovas sejem na njivama koje su slabijeg kvaliteta i na njima ne bi uspelo ništa drugo – kaže on za portal zrenjaninski.com.

 

Ovas se seje u jesen ili u proleće, početkom marta.

 

– Ove godine ću sejati dva hektara početkom marta, čim vreme dozvoli. Najviše ga prodajem od kuće, jer organizovanog otkupa nema. Nekad je ovas bio glavna hrana za konje. Sada konja nema, pa ovas najviše kupuju odgajivači ptica – ističe naš sagovornik.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ni ječam ni ovas, prema rečima naših sagovornika, nisu zahtevne kulture. Posle setve, valja ih jednom prehraniti i čekati žetvu. Ječam dospe prvi, pa je moguće na istoj njivi dva puta žeti ili kositi. Kod ovsa je drugačije. Ovas dospeva najkasnije, nekad je žetva i u drugoj polovini jula. No, ovas je idealan za lošu zemlju, a dobar je čistač zapuštenih njiva koje seljaci uzimaju u arendu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Здраву храну је тешко замислити без овсених пахуљица. Одакле стиже овас у био-шпајз продавнице? Хвала „Зрењанинском“ на информативном и занимљивом чланку.