Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Odgajivači svinja u srednjem Banatu nezadovoljni otkupnom cenom

svinja
Foto: Pixabay

Žolt Kašai iz Torde tovom svinja bavi se od pre godinu dana. U oborima trenutno ima 90 tovljenika.

 

– Počeli smo sa tovom pre godinu dana verujući da će situacija sa cenom, koja je oduvek najveći problem, biti bolja. To se nije dogodilo i po sadašnjoj ceni od 115 dinara za kilogram žive vage nema računice baviti se tovom svinja – kaže za portal zrenjaninski.com Žolt Kašai.

 

PROČITAJTE JOŠ: Taraški vinogradari i vinari obeležili Dan Svetog Trifuna (Foto)

 

Porodica Kašai prasiće kupuje, a svinje hrani čistim koncentratom. Kada te troškove stavi na papir, ispada da su u čistom gubitku.

 

– Osim tovljenika, imamo i 20 bikova. Cena bikova je bolja, pa nas to izvlači. Bavim se i ratarenjem i uvek nešto dobro rodi ili ima bolju cenu, pa godinu završimo u plusu. Ipak, tov svinja je veliki rad i trud. Nije čudo da se, najviše zbog niske cene i nesigurnog tržišta, sve manje ljudi bavi tovom svinja – kaže Kašai, dodajući da je u Tordi nekad bilo na desetine stočara, a da se sada tovom bavi tek poneki meštanin.

 

Tov svinja nije unosan posao

 

Sa njim se slaže i Sava Radonić iz Čente. Po njegovom mišljenju, svinje je dobro imati, ali ih je teško prodati.

 

– Nastavio sam porodičnu tradiciju, pa sada imam šest krmača, a godišnje utovim četrdesetak svinja. Nešto bude za nas, a najveći broj prodamo. Ove godine prodaja ide jako teško. Kupci na veliko nude 115 – 116 dinara, što je cena koja ne pokriva proizvodnju. Pogotovo što sad raste cena kukuruza. Mi imamo svoje prasiće i svoju hranu, pa nam to malo pojeftini proizvodnju, ali u celini, danas tov svinja nije unosan posao. Kada bi živa vaga bila 180 dinara, mogli bismo da govorimo o rentabilnosti – kaže Radonić za portal zrenjaninski.com.

 

Radonići u svojim štalama i oborima imaju i bikove, muzne krave, junice i, kako kaže Sava, sve ono što jedno dvorište mora da ima – kokoške, patke, ćurke…

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Mi smo takozvani svaštari. Bavimo se ratarstvom, stočarstvom, radimo puno… To što steknemo dobro čuvamo i samo tako možemo da opstanemo, jer od poljoprivrede kod nas žive tri generacije – napominje Sava Radonić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak