Foto dana Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Sinoćna i jutrošnja kiša mnogo će značiti jesenjim kulturama

suncokret

Sinoćna i jutrošnja kiša, tamo gde je pala, mnogo će značiti jesenjim kulturama, kao što su kukuruz i suncokret. Prema informacijama portala zrenjaninski.com, u Zrenjaninu i najbližoj okolini grada, palo je 30 litara kiše po kvadratnom metru, dok su u ataru Neuzine i Jarkovca pala tek dva litra.

 

– Ova kiša će mnogo pomoći suncokretu i kukuruzu koji su kasnije sejani, jer još imaju vremena da naliju zrno. Za suncokret i kukuruz, koji su posejani rano, kiša nije loša, ali neće presudno uticati na rod. Očekujem rod suncokreta manji od dve tone po jutru, a kukuruza oko četiri tone – kaže za naš informativni portal Milan Stajić, poljoprivrednik iz Zrenjanina.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kuvani paradajz sve traženiji proizvod na domaćem tržištu

 

U Neuzini je palo tek dva litra kiše po kvadratnom metru. S obzirom na to da meteorolozi najavljuju padavine i danas, poljoprivrednici iz sečanjske opštine nadaju se da ih ti oblaci neće zaobići.

 

– Za suncokret kiša nije previše važna, ali za kukuruz jeste, jer je on, u najvećem delu, sada u fazi nalivanja zrna. Najveći problem poslednjih dana bile su tropske noći i vruć vetar. Vetar je potpuno isušio gornji sloj zemljišta i zato je kiša sada dragocena – objašnjava Ištvan Vereš, poljoprivrednik iz Neuzine, koji pod suncokretom i kukuruzom ima oko 600 hektara.

 

Sagovornici portala zrenjaninski.com slažu se da i suncokret i kukuruz obećavaju dobar rod. Ipak, koliko dobar to zavisi od mnogo faktora, ne samo od kiše. Najvažniji je dosledna i puna primena agrotehničkih mera. Ko je uradio sve kako treba i na vreme, uz ovu avgustovsku kišu može da se nada dobrom rodu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM