Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Kuvani paradajz sve traženiji proizvod na domaćem tržištu

kuvani paradajz
Foto: Pixabay

Činjenica poznata gotovo svima tiče se interesovanja za paradajz koje nastupi već u proleće. Istinski ljubitelji paradajza nestrpljivi su da počne sezona, pa su spremni da plate i više, samo da najzad naprave najdražu salatu.

 

Cena paradajza po kilogramu ove godine, kao i prošle, varira – skače i drastično pada, u zavisnosti od ponude i potražnje.

 

Međutim, manje poznata informacija tiče se kuvanog paradajza – koji se, kao i konzumni, takođe dosta traži.

 

Ervin Bakoš, povrtar iz Lukinog Sela, koji je nastavio porodičnu proizvodnju otpočetu pre više od trideset godina, između ostalog, prodaje i kuvani paradajz.

 

– Istina je da postoji potražnja za kuvanim paradajzom. Recept za kuvani paradajz kog se pridržavamo nasledili smo od predaka, a koliko je dobar dovoljno govori to što prodamo sve što skuvamo. Svake godine kuvamo nekoliko hiljada litara, toliko planiramo i ove – rekao je Bakoš.

 

PROČITAJTE JOŠ: Suncokretova paša i ove godine spasava pčele i pčelare

 

Mada se najčešće kuva paradajz treće klase, koji na oko nije lep koliko prvoklasni, razlika u kvalitetu ne postoji.

 

– Industrijski i konzumni paradajz razlikuju se samo vizuelno, budući da je onaj prve klase daleko lepši od paradajza treće klase. Zato kuvamo ovaj koji je manje lep, ponegde napukao ili slično. Tokom kuvanja ima dosta otpadaka, pa nema smisla kuvati paradajz prve klase, jer bi onda i cena soka morala da bude veća. Ipak, kada cena konzumnog paradajza padne, kuvamo i prvu klasu, da roba ne propadne – objasnio je sagovornik portala zrenjaninski.com.

 

Porodica Bakoš ima i svoje verne kupce, od kojih neki pazare i 20, 30 ili 40 litara, što dovoljno govori o kvalitetu i paradajza i tradicionalne recepture.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM