Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Selekcija u mlečnom govedarstvu: Nestaju mali proizvođači mleka

proizvođači mleka

Poslednjih godina u Tomaševcu polako nestaju mali proizvođači mleka. Bolji poznavaoci prilika vele da je na delu selekcija i da samo ozbiljni proizvođači, koji imaju svoje laktofrize i koji proizvodnji mleka pristupaju savesno i odgovorno, mogu da opstanu.

 

Sa time se slaže i mladi stočar Nenad Bogdanov, koji ima 40 ženskih grla, od kojih je trenutno 26 na muži. On planira da ove godine proizvede 180.000 litara mleka. Sve količine mleka prodaje otkupljivaču i zadovoljan je cenom od 30 do 36 dinara za litar, jer je mleko koje isporučuje prve klase.

 

PROČITAJTE JOŠ: Sinoćna i jutrošnja kiša mnogo će značiti jesenjim kulturama

 

– Nažalost, svake godine se smanjuje broj ljudi u selu koji se bave mlečnim govedarstvom, ali se broj krava ne smanjuje. To samo znači da se proizvodnja ukrupnjava. Posao nije lak, ali on sa sobom nosi i lepe stvari. Ja ga volim i to je moje životno opredeljenje – kaže za portal zrenjaninski.com Nenad Bogdanov, koji se mlečnim govedarstvom, uz roditelje, bavi od 2009. godine.

 

Sad počinjati sa poslom je jako teško

 

I Žarko Stankov, koji je treća generacija u porodici koja se bavi mlečnim govedarstvom, smatra da u proizvodnji mleka mogu da opstanu samo ozbiljni i veliki.

 

– Poslednjih godina je bilo pokušaja mladih Tomaševčana da počnu proizvodnju mleka sa pet – šest krava, ali tu nema zarade. Odustanu i odu u fabriku na posao koji im donese sigurnih 40.000 – 50.000 dinara mesečno – kaže za naš portal Stankov, koji trenutno na muži ima 24 grla.

 

Stankov ističe da je u mlečnom govedarstvu jako važna i sigurnost na duže staze.

 

– Mladi koji nemaju svoju zemlju i mehanizaciju to moraju da nabavljaju uz pomoć kredita. Da biste se zadužili za 100.000 ili 200.000 evra, morate da imate neku sigurnost i što se tiče cena, i premija, i otkupljivača. To kod nas nije slučaj i zato je sad počinjati sa poslom jako teško. Onome ko ima nešto od prethodnih generacija malo je lakše – objašnjava Stankov.

 

proizvođači mleka

 

Mlečno govedarstvo znači da 365 dana morate biti na farmi

 

Ipak, mleko je nešto što stočarima donosi redovan mesečni prihod.

 

– I moj sin, koji je završio poljoprivredni fakultet, vidi sebe na farmi, ali više naginje tovu bikova ili svinja. Ne mešam se u njegov izbor i podržaću ga, ali mu samo govorim da od onoga što mesečno stigne od mleka u kućni budžet mi praktično održavamo farmu. Jesu veće pare od bikova, ali se na njih dugo čeka. S druge strane, mlečno govedarstvo znači da 365 dana morate biti na farmi. Nema letovanja, nema zimovanja, nema odmora – naglašava Stankov.

 

On dodaje da u porodici ozbiljno razmišljaju da u neko dogledno vreme počnu i sa preradom mleka. Međutim, to su već velike odluke i nove investicije, koje zaslužuju da se o njima dobro razmisli.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz