Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Poljoprivredno gazdinstvo Sarvak planira da sadi krompir na većoj površini

krompir

Iako je krompir prošle godine imao rekordno nisku otkupnu cenu, u gazdinstvu Sarvak iz Mužlje planiraju da povećaju površine pod ovom poljoprivrednom kulturom.

 

– Krompir smo prodali odmah po ceni od 15 dinara, što je za nas katastrofa, ali bila bi još veća da smo ga skladištili. Skladištenje mesečno po kilogramu košta 2,5 dinara, a otkupna cena krompira se nije povećala. Ali, ja ne gledam godinu po godinu, nego gledam na period od pet do deset godina. Prošla godina je bila loša, što ne znači da će i sledeća biti takva. Meni je krompir prirastao srcu, imam gotovo kompletnu mehanizaciju, od kombajna do mašine za pranje i pakovanje, tako da planiram povećanje površina – kaže za portal zrenjaninski.com Oskar Sarvak.

 

PROČITAJTE JOŠ: Boban Stajić: Situacija u stočarstvu teška, kupus donosi sigurnu zaradu

 

Krompir će se naći na 25 hektara, od kojih će nekoliko hektara biti pod agrilnom folijom, kako bi dospeo što ranije. Krompir će na pola hektara biti posejan u plasteniku.

 

– Mi smo konkurentni sa mladim, kao i sa opranim krompirom. Moramo ga imati već 1. maja i rani prinos izvuče kasniju proizvodnju – ističe Sarvak, koji je gotovo kompletnu proizvodnju krompira mehanizovao jer, kako kaže, najveći problem je radna snaga i ručni rad, koji proizvodnju poskupljuje do neisplativosti.

 

Uz krompir, Oskar Sarvak gaji i crni luk i šargarepu

 

Slična je situacija i sa crnim lukom. Sarvakovi su ga prodali bukvalno sa njive, po ceni od 12 dinara, što je takođe izuzetno niska cena. Problem su skladišni kapaciteti i čuvanje luka u zimskim mesecima.

 

– Na luku se još učimo, moramo da savladamo sve finese, tako da ću ga posejati na tri hektara. Kad naučimo sve što treba, povećavaćemo površine. Treba nam još mehanizacije, jer ni za luk ne računam na ručni rad. Sa cenom od 12 dinara i nadnicama, mene u računici nema – ističe naš sagovornik.

 

Sarvakovi seju i šargarepu. Ove godine to povrće će se naći na 15 hektara.

 

– I kod šargarepe nam je cilj da što pre dospe. Dve nedelje ranijeg dospevanja nama isplati kasnije niske cene. Zato ću je na 1,5 hektara prekriti agrilom folijom, kako bi što pre vadili mladu šargrepu, koja ima odličnu cenu – objašnjava Sarvak i dodaje da od svaštarenja nema ništa.

 

– Mi sejemo ove tri kulture i to nam je plan za budućnost. Treba da o njima sve naučimo, nabavimo mehanizaciju i rezultati neće izostati – zaključuje Oskar Sarvak.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz