Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Boban Stajić: Situacija u stočarstvu teška, kupus donosi sigurnu zaradu

boban stajić se bavi i stočarstvom

Tridesetogodišnji Boban Stajić je mladi poljoprivrednik iz Neuzine, sela u opštini Sečanj. Ostao je na imanju i danas se bavi ratarstvom i stočarstvom, a pošto ima njivu pored Tamiša, poslednjih godina na površini od jednog hektara gaji i kupus.

 

– Kupus je odlična kultura koja mi odmah donese novac. Mogu da ga navodnjavam, imam stalne mušterije i prihod od kupusa dobro dođe da popuni kućni budžet – priča Stajić za portal zrenjaninski.com.

 

PROČITAJTE JOŠ: Bogdan Bolozan jedan od preostalih odgajivača gusaka u Melencima

 

Porodični budžet Stajićevih mora da se puni sa više izvora, kako bi porodica uspela da normalno živi.

 

– Bavim se ratarstvom i stočarstvom. Sejemo pšenicu, kukuruz, suncokret i soju. U štali imamo deset muznih krava, junice, a imao sam i bikove, koje sam prodao – kaže Stajić.

 

kupus

 

Kukuruz i suncokret izvukli godinu

 

Ove godine podbacila je pšenica, pa su kukuruz i suncokret „izvukli“ godinu. A najteža je situacija u stočarstvu.

 

– Mleko smo do kraja prošle godine prodavali pančevačkoj mlekari, a onda nam je samo stigao dopis da ga više neće otkupljivati. Prešli smo u zrenjaninsku mlekaru. Oni plaćaju na vreme, ali je otkupna cena izuzetno niska i iznosi tek 22 dinara. Sada imam pet krava koje treba da se otele, pa predajemo 60 litara, ali uskoro ću imati za prodaju 150 litara. Kad pomnožite sa otkupnom cenom, ne dobijete za jednu dnevnicu. Razmišljam šta ću da radim, ali ne samo ja, već i moji drugari – ističe Stajić.

 

U domaćinstvu Stajićevih, inače, rade on, njegovi roditelji i supruga.

 

– Svi radimo puno i teško da bismo obezbedili koliko toliko pristojan život. Imam malu decu i njima ne bih savetovao da ostanu u selu. Neka se školuju jer od poljoprivrede kakva je sada neće moći da se živi. Ne kajem se što sam ostao, ali da sam znao da će ovako biti, dobro bih razmislio – zaključuje Boban Stajić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz