Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Poljoprivrednicima iz opštine Sečanj pod okriljem noći uništeni usevi!

uništeni usevi

Savi Daviniću iz Jarkovca i Ištvanu Verešu iz Neuzine pod okriljem noći su uništeni usevi! Daviniću su nepoznata lica uništila kukuruz na 13 parcela u katastarskoj opštini Boka, a njegovom kolegi Ištvanu Verešu iz Neuzine, suncokret na dve parcele, koje se takođe nalaze u Boki.

 

Prema informacijama do kojih smo došli, u ataru Boke stradala je još jedna parcela, ali njen vlasnik ne želi da se oglašava u javnosti.

 

I Davinićev suncokret i Verešov kukuruz najverovatnije su isprskani totalnim herbicidom „glifosatom“. Koliko su trajale noćne operacije za sada je teško reći, tek Davinić je svoje njive obišao u nedelju, 21. juna, i imao je šta da vidi.

 

Pročitajte još: Ukoliko se pod hitno nešto ne preduzme kozarstvu u Srbiji preti nestanak

 

– Meni je ovog proleća na jednoj parceli na isti način uništeno žito, ali tada to nisam prijavljivao. Mislio sam, dobro, smiriće se ti što to rade, a mogu samo da pretpostavim ko je u pitanju. Ovo sada je, međutim, prevršilo svaku meru. Neko je ciljano uništavao moje njive, jer imam jednu parcelu od 1,5 lanca, a na drugom mestu veću. U tom delu su stradale samo moje. Prijavio sam slučaj policiji u Sečnju, a na pitanje na koga sumnjam, rekao sam da ovo nije radila neka „boranija“. To se radilo velikim traktorima i prskao je neko ko je znao koje njive da uništava. Zna se ko ima takve traktore i ko njima tako vešto upravlja – ističe Davinić za portal zrenjaninski.com.

 

uništeni usevi

 

Sava Davinić: U atarima vlada anarhija i krajnje je vreme da joj se stane na put

 

On navodi da je otišao u poljoprivrednu inspekciju u Zrenjaninu, jer je želeo da inspektor izađe na teren, kako bi imao dokumentaciju za sud.

 

– Inspektor mi je kazao da je, da bi inspekcija izašla i uradila svoj posao, potrebno da platim 407.000 dinara. Najlepše sam se zahvalio. Meni je šteta oko 10.000 evra, a treba da platim 4.000 evra da neko izađe na teren. Privatno neću nikoga da tužim. Neću propasti zbog ovoga, kao što nisam ni do sada propao, a bilo je prilika, ali država i svi nadležni moraju da znaju šta se u atarima dešava. Radim crkvenu zemlju u zakupu 21 godinu, sve plaćam redovno, pošteno, a neki vrše pritisak na popa da im da zemlju u zakup po mnogo nižoj ceni. Ovo je možda i poslednji momenat da se anarhiji koja vlada u atarima stane na put, jer kako je krenulo neće se dobro završiti – upozorava Davinić.

 

On dodaje da su sada na potezu policija i javni tužilac.

 

– Mi smo pet sati snimali štetu, sve imamo na fotografijama i snimcima. Ponavljam, ja da se privatno sudim, ne pada mi na pamet. Ovo nije moj problem, ovo je problem društva, sistema i, ako se nešto pod hitno ne učini, posledice će biti nesagledive – napominje Sava Davinić.

 

I Ištvanu Verešu su uništeni usevi. Stradale su mu dve parcele pod suncokretom, a štetu procenjuje na 1.000 evra.

 

– Mi smo potpuno nezaštićeni. Ne mogu da verujem da poljočuvar u ovom ataru ne može da kontroliše šta se dešava. Prijavio sam slučaj policiji i sada čekam da vidim šta će se dalje preduzeti – kaže Ištvan Vereš.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz