Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Ukoliko se pod hitno nešto ne preduzme kozarstvu u Srbiji preti nestanak

rajko varadinac upozorava da kozarstvo u srbiji može da nestane

Ukoliko se pod hitno nešto ne preduzme, kozarstvu u Srbiji preti nestanak. Ovo su Bobanu Kostiću, državnom sekretaru u Ministarstvu poljoprivrede, saopštili predstavnici Udruženja kozara Srbije, na čelu sa Rajkom Varadincem. Rajko Varadinac iz Kumana kaže za portal zrenjaninski.com da je bilo teško i do nastanka epidemije koronavirusa, ali da je novonastala situacija uzgajivače koza dotukla.

 

– Proizvode od kozjeg mleka, pre svega sir i meso, kupovali su restorani, i to je bio jedan od načina njihovog plasmana i kako da proizvođači dođu do para. Sada su primorani da mleko predaju mlekarama, koje ne mogu svu količinu da prime. S druge strane, pojedine mlekare plaćaju toliko retko i teško, da ima kozara kojima su mlekare dužne i po milion dinara. O mesu da ne govorim. Svakog proleća u Srbiji ima 300.000 jaradi. Gde su ona završila ovog proleća, stvarno ne znam. Proizvodi od kozjeg mleka su skuplji od kravljih, i zaista zahtevaju mirne i dobre prilike – ističe Rajko Varadinac.

 

rajko varadinac

 

Pročitajte još: Saša Santovac u Perlezu: Grad izdvaja velika sredstva za agrarni budžet

 

U Srbiji trenutno ima manje od 200.000 koza, i to je u stočnom fondu statistička greška, tvrdi Varadinac.

 

– Subvencije su iste za ovce i za koze, što je za kozare neisplativo. Premija za kozje mleko je ista kao za kravlje, što je opet neisplativo za kozare. I problemi sa prodajom sa kućnog praga, koja je ograničena samo na matičnu opštinu, dovode kozare u situaciju da ne mogu finansijski da izdrže. S druge strane, i kozari su neorganizovani. Stalno govorim, ugledajmo se na pčelare, oni imaju odličnu nacionalnu organizaciju i uspevaju da se izbore za sebe. Mi državu treba da gledamo kao na partnera, ali i ona mora da zna šta nas muči sve zajedno, a ne da izlazimo sa pojedinačnim mukama. A one nisu male – kaže Varadinac.

 

kozarstvo

 

Rajko Varadinac: Bila bi šteta da zamre ova vrsta stočarstva

 

Sve to je rečeno na sastanku sa državnim sekretarom. Dogovoreno je da se razgovori nastave ali, kako kaže Varadinac, idu izbori, pa nova Vlada, pa novi ministar, a dotle će mnogi kozari odustati.

 

– Srednji i deo severnog Banata ukupno proizvedu 2.000 litara kozjeg mleka na dnevnom nivou, i možda smo najjači u državi. To bi trebalo očuvati – napominje Varadinac.

 

Varadinac trenutno ima stado od šezdesetak koza francuske rase alpina.

 

– Spašava me to što su na paši od 1. aprila, pa me sad ne koštaju mnogo. Inače, pitanje je šta bih radio. Planirao sam proširenje, ali sačekaću. Ima ozbiljnih proizvođača u krugu od 50 kilometara i stvarno bi bila šteta da zamre ova vrsta stočarstva, koja je posle 2000. godine doživela ekspanziju – zaključuje Rajko Varadinac.

 

kozarstvo

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz