Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Kupus odličnog kvaliteta, vremenske prilike su mu pogodovale

kupus
Foto: Pixabay

Seča kupusa na njivama počinje ovih dana. Produženo leto omelo je i povrtare, ali i kupce – na plus 25 ne razmišlja se o kiselom kupusu.

 

– Mi seču polako počinjemo, ali uglavnom za svežu salatu i kuvanje. A seča ozbiljnijih količina pričekaće niže temperature – kaže za portal zrenjaninski.com Gordana Šokšić, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva “Bio Šokšić” u Tarašu. – Kupus je odličnog kvaliteta. Vremenske prilike su mu pogodovale od rasada pa, evo, do seče, tako da će nam ovo biti jedna od boljih godina.

 

Ovo poljoprivredno gazdinstvo uzgaja povrće na organski način. Šokšići su kupus posadili na pola jutra i očekuju prinos između osam i deset tona. Kupus, kao i drugo povrće sa svog gazdinstva, isporučuju jednom trgovinskom lancu.

 

Pročitajte još: Biber – začin bez kog se neka jela jednostavno ne mogu zamisliti

 

A zbog nesigurnog plasmana i niske cene u Tarašu, selu poznatom po kupusu i krompiru, sve manje poljoprivrednika se bavi povrtarstvom.

 

Ratinko Vučetić, poljoprivrednik koji je nekada proizvodio kupus i krompir, od povrtarstva je odustao.

 

– Nema ko da radi, a kupus smo sve teže uspevali da prodamo. U Tarašu je sigurno dve trećine površina manje pod kupusom nego prethodnih godina – kaže Vučetić.

 

Najgore što može da se desi povrtarima jeste da kupus uopšte ne uspeju da prodaju. Ni po koju cenu.

 

Neprodatim kupusom, koji može da stoji u prikolici dva – tri dana, hranile su se svinje, ili je kupus završavao na deponiji na kraju sela, pa je, po rečima naših sagovornika, veliki deo Tarašana i odustao od kupusa. Krompir se još nekako drži, ali je pitanje dokle.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM