Gastro kutak Vesti Zrenjanin

Biber – začin bez kog se neka jela jednostavno ne mogu zamisliti

biber
Foto: Pixabay

Iako već dugo nije kao što je nekad bilo, jedan deo Banaćana danas će za ručak imati supu, pileću ili juneću. A u njoj i – biber!

 

Kao što se nekad nije mogao zamisliti nedeljni ručak bez supe i rinflajša, tako (mnogi) ne mogu zamisliti supu bez bibera. Ako je dobro ne zabiberiš (kijanje i kašljanje od bibera je dozvoljeno i društveno prihvatljivo), kao da supu nisi ni jeo.

 

Dok nisu stigli đumbir, kurkuma, kari i čia semenke, biber je, pored soli, bio praktično jedini začin na stolu prosečne porodice.

 

Do pre 60 – 70 godina biber je bio skupoceni dodatak ishrani. Danas je sasvim druga priča – 100 grama na akciji košta 50 dinara.

 

Biber nam stiže, kažu podaci, najviše iz Vijetnama, Indonezije, Indije. Biber, u ukupnoj svetskoj potrošnji začina, zauzima jednu petinu. Dok ga iz tih dalekih krajeva nije bilo jednostavno dopremiti, tretirao se kao dragocenost.

 

Pročitajte još: Gomboce od šljiva – poslastica koju vole mnogi od nas

 

U Srednjem veku biberom se mogao platiti porez. Mnogi narodi i dalje imaju uzrečicu „skup k’o biber“. I kod nas se kaže „papreno skup“. Ne od paprike, nego od bibera.

 

O hranljivim dejstvima ovog začina znali su stari narodi, a osnovni je element u indijskoj medicini (ajurvedi). Pomaže stomaku da bolje vari, oslobađa višak vode u organizmu…

 

O tome koliko poboljšava ukus jela da se i ne govori. Od supa i čorbi, preko svih vrsta mesa, sarme, đuveča… Godi svima osim čirašima.

 

Crni, beli, crveni, zeleni, svi stižu sa iste stabljike, a vi izaberite koji vam se najviše sviđa.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM