Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Iz gazdinstva porodice Milošević stižu najukusniji domaći sirevi

salaš porodice milošević

Na obodu Zrenjanina smešten je salaš porodice Milošević. Na salašu trenutno ima stotinak koza, a najveći deo je rase alpina. Tu je i nekoliko junica, teladi, konja, od kojih se lipicanerka, spašena sa beogradskog hipodroma, polako priprema za jahanje, kao i jedan magarac.

 

Sve to je životinjsko carstvo Miloševićevih a, kako nam je ispričala Agnes Milošević, koja sa suprugom i sinom vodi ovo gazdinstvo, svaka životinja ima svoje ime. “To su naši kućni ljubimci”, kaže Agnes.

 

– Uvek smo voleli da radimo na zemlji i sa zemljom. Počeli smo sa rasadnikom šumskog sadnog materijala, pa kad je to postalo nerentabilno, okrenuli smo se kozama. Dobili smo ih zahvaljujući jednom projektu, a onda su nam se životinje množile. Nabavljali smo druge i sada, eto, imamo to što imamo – priča Agnes Milošević za portal zrenjaninski.com.

 

PROČITAJTE JOŠ: Selekcija u mlečnom govedarstvu: Nestaju mali proizvođači mleka

 

Agnes je majstor za pravljenje sira. Pravi razne vrste sireva, a da nije koronavirusa, verovatno bi sireve pravila u sopstvenoj mini mlekari.

 

– Već je trebalo da mlekara bude u funkciji, ali korona je sve poremetila. I dalje pravim sireve u kućnoj varijanti, a nadam se da će se to ubrzo promeniti – kaže Agnes.

 

Ona pravi sir i od kozjeg i od kravljeg mleka, a odnedavno pravi i „halumi“, sir od mešavine kozjeg i kravljeg mleka.

 

– Počela sam od najjednostavnijeg mladog „škripavca“, ali njega nije lako čuvati. Treba mu mnogo prostora. Zato sam prešla na kačkavalj. Imamo redovne mušterije i naš sir lako dođe do kupca – ističe Agnes.

 

salaš porodice milošević

 

U planu i pravljenje komplikovanijih vrsta sireva

 

Mlekara će ovoj vrednoj majstorici pomoći da napravi komplikovanije vrste sireva.

 

– Savladala sam „mocarelu“, ali nije kao originalna. Nedostaje mi alat koji će se jednog dana naći u mini mlekari. Ukus sam postigla, ali ne i to da se jako tegli, što prava „mocarela“ mora. Zato mi je „halumi“ super uspeo. Iako se originalno pravi od mešavine ovčijeg i kravljeg mleka, meni je ovakav odličan. „Halumi“ mora da se dobro griluje i pohuje, i to mi je uspelo – objašnjava naša sagovornica.

 

Planova porodici Milošević ne nedostaje. Ipak, malo su “povukli ručnu” jer je, kako Agnes kaže, jako teško naći dobre radnike, a sami ne uspevaju da postignu sve onako kako bi trebalo. Ipak, postoji šansa da im se uskoro ozbiljnije u poslu na salašu pridruže i sin i snaja. Možda i kćerka.

 

– Imamo ozbiljne planove kako da zaokružimo proizvodnju na salašu, od ratarstva i povrtarstva, preko stočarstva i još nečega. Ipak, rukovodimo se time da, s obzirom na to da je u pitanju porodični posao, svako u našoj porodici mora da pronađe ono što voli i da se time bavi. To je jedini recept za zadovoljstvo i sreću, a na kraju i uspeh – smatra Agnes Milošević.

 

salaš porodice milošević

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM