Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Apel stočarima da prijave svaki sumnjivi slučaj oboljevanja svinja

oboljevanja svinja

Danas je u Srednjobanatskom upravnom okrugu održan sastanak članova Regionalnog centra za teritoriju epizootiološkog područja Veterinarskog specijalističkog instituta Zrenjanina za praćenje zarazne bolesti afričke kuge svinja.

 

– Na teritoriji srednjeg Banata nema registrovanih slučajeva oboljevanja svinja od afričke kuge – izjavila je nakon sastanka Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga. – Situacija se prati, a ovakvi sastanci održavaju se mesecima unazad. Apelujemo na stočare da prijave svaki sumnjivi slučaj oboljevanja svinja, a posebno uginuća – istakla je Vučurević.

 

oboljevanja svinja
Snežana Vučurević

 

Pročitajte još: Pčelari nisu zadovoljni sezonom, klimatske promene utiču na pčele

 

– Ono čega smo se bojali, dogodilo se. Svinjska kuga se pojavila u Srbiji, a virus je stigao mehaničkim putem – izjavio je Đorđe Janku, epizootiolog u Veterinarskom institutu Zrenjanin. – Kako bi se sprečila zaraza, a bolest ostala izolovana, neophodno je pridržavati se svih uputstava koja stižu od nadležnih organa. Pre svega, obavezno je prijaviti svaki sumnjivi slučaj u oboru, pogotovo što svinjska kuga liči na još osam oboljenja kod svinja. Vakcine nema, ostaje nam preventiva. Na farmama nije problem fizički ograditi svinje, veći problem je kod individualnih proizvođača. Zato je savet da u svinjac ulazi osoba koja će imati posebno odelo. Naročito treba sprečiti da u svinjac ulazi više ljudi. To je, na žalost, jedina mera koju je moguće sprovesti – istakao je Janku.

 

Na teritoriji srednjeg Banata ima nešto više od 73.000 svinja.

 

oboljevanja svinja
Đorđe Janku

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.