Politika Vesti Zrenjanin

Savet Evrope imenovao Zrenjaninku za izvestiteljku o pravima manjina

savet evrope
Foto: Savet Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope imenovala je članicu srpske delegacije Elviru Kovač iz Zrenjanina za izvestiteljku o pravima nacionalnih manjina.

 

Elvira Kovač izabrana je za izvestiteljku na temu očuvanja jezičkog, etničkog, kulturnog i nacionalnog identiteta manjina u Evropi. Ona je, ujedno, i predsednica Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

 

„Evropski standardi za zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina su utvrđeni Okvirnom konvencijom o zaštiti nacionalnih manjina iz 1995. godine“, saopštila je Skupština Srbije.

 

Pročitajte još: OMBUDSMAN U RASCEPU: Vlast koja ne trpi kritiku ne trpi ni nadzor

 

„U svetlu rastuće retorike koja stigmatizira različitost, Parlamentarna skupština želi da potvrdi da je poštovanje jezičke, etničke, kulturne i nacionalne raznolikosti kamen temeljac sistema zaštite ljudskih prava u Evropi“, navodi se u saopštenju.

 

Skupština će kroz izveštaj razmotriti način na koji je sprovedena Okvirna konvencija. Takođe će analizirati dostignuća i predstaviti primere najboljih praksi. Svrha ovog rada je da pokaže da poštovanje Konvencije doprinosi efikasnoj zaštiti nacionalnih manjina i pravima i slobodama osoba koje pripadaju tim manjinama. Cilj je i da prikaže najbolje prakse primenjene u državama članicama Saveta Evrope.

 

elvira kovač

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM