Politika Vesti Zrenjanin

OMBUDSMAN U RASCEPU: Vlast koja ne trpi kritiku ne trpi ni nadzor

Pokret Dosta je bilo

Na 30. sednici Skupštine grada izabran je novi zrenjaninski ombudsman, odnosno zaštitnik građana. Tim povodom je reagovao Aleksandar Korovljev, odbornik Pokreta Dosta je bilo u lokalnom parlamentu.

 

– Ombudsman bi trebalo da kontroliše prava građana. Trebalo bi da utvrđuje povrede onih prava koje su nastale činjenjem ili nečinjenjem gradske uprave, gradskog veća, javnih službi i javnih preduzeća čiji je osnivač grad. Ombudsmana izglasava Skupština na predlog predsednika Skupštine, Komisije za personalna pitanja ili predlog trećine odbornika. Problem odluke o ombudsmanu leži u činjenici da se on smenjuje na isti način na koji se i izglasava. Poučeni iskustvom šta sve može da se izglasa u Skupštini grada Zrenjanina znamo da je ovo velika prepreka za valjan rad ombudsmana – smatra Korovljev.

 

On tvrdi da će dovoljno biti da se ombudsman samo jednom zameri nekom javnom preduzeću ili nekome u gradskoj upravi. Tada će, kako ističe, uslediti predlog o njegovoj smeni. A partijski šefovi vladajuće većine će svojim odbornicima objasniti kako treba da glasaju, dodaje on.

 

Pročitajte još: Danas zasedala gradska skupština, Bogosav Simić izabran za ombudsmana

 

– Ombudsman, dakle, može da bira. Da li će da brani prava građana pred gradskom vlašću i tako dođe u realnu opasnost da bude smenjen, ili neće raditi ništa. Možda u demokratski razvijenim društvima ombudsmana takođe smenjuje Skupština, ali to sigurno ne može da uradi bez valjanog obrazloženja kao kod nas. S druge strane, vlast koja loše reaguje na bilo kakvu konstrukivnu, čak i blagu kritiku, ne trpi nadzor. Da bi mogao da radi, ombudsman  bi morao biti bolje zaštićen. Ovako ne postoje osnovni uslovi za prvu pretpostavku u Odluci o ombudsmanu, a to je nezavisnost i samostalnost ovog organa – zaključuje Aleksandar Korovljev.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz