• Opozicija poručuje: Obesmišljeni izbori za članove saveta mesnih zajednica

    Na teritoriji grada Zrenjanina juče su održani izbori za članove saveta devet gradskih i seoskih mesnih zajednica.   Za članove saveta MZ glasali su stanovnici mesnih zajednica „Sonja Marinković“, „Berbersko – bolnica“ i „Nikola Tesla“ u Zrenjaninu, kao i meštani Lazareva, Banatskog Despotovca, Elemira, Lukinog Sela, Perleza i Tomaševca.   PROČITAJTE JOŠ: Zakon o zaštiti […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Opozicija poručuje: Obesmišljeni izbori za članove saveta mesnih zajednica

    Na teritoriji grada Zrenjanina juče su održani izbori za članove saveta devet gradskih i seoskih mesnih zajednica.

     

    Za članove saveta MZ glasali su stanovnici mesnih zajednica „Sonja Marinković“, „Berbersko – bolnica“ i „Nikola Tesla“ u Zrenjaninu, kao i meštani Lazareva, Banatskog Despotovca, Elemira, Lukinog Sela, Perleza i Tomaševca.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Zakon o zaštiti potrošača – između teorije i prakse

     

    Građani su u nedelju po prvi put birali svoje predstavnike u MZ po novom modelu. On predviđa da se više ne glasa za kandidate pojedinačno, već za izborne liste.

     

    Na jučerašnjim izborima, u svih devet mesnih zajednica, učestvovala je samo jedna lista pod nazivom „Zajedno možemo sve“. Na toj listi se nalaze kandidati vladajuće koalicije, a ko su oni, možete PROČITATI OVDE.

     

    Ovim povodom, zajedničkim saopštenjem za javnost, oglasilo se šest organizacija koje čine lokalnu platformu Aktivni građani.

     

    „Ove izbore aktuelna vlast je uspela potpuno da obesmisli. Sami sebe biraju, sami broje glasove i sami slave pobedu. Građanima mesnih zajednica u njihovom planu nema mesta“, navodi se u saopštenju koje su potpisali Dosta je bilo, Građanski preokret, Demokratska stranka, Pokret Srbija Centar (SRCE), Stranka slobode i pravde i Nova Demokratska stranka Srbije u Zrenjaninu.

     

    U saopštenju se dodaje da je proces centralizacije zahvatio i u velikoj meri obesmislio mesne zajednice jer Savet MZ danas nema velike ingerencije i nema finansijska sredstva.

     

    „Ipak, jasno je da MZ još uvek imaju značajnu simboličku ulogu. Kao pravno lice, mesna zajednica može da se obrati inspekcijama, sudovima, da pokreće postupke, da organizuje debate. Savet MZ tako ima političku moć jer može da ohrabruje građane, da organizuje zborove, da pomogne da se čuje glas protiv svega što ne valja. Zato je Srpska napredna stranka morala da preuzme i Savete MZ, da ne ostavi baš nikakav prostor za organizaciju nezadovoljnih građana“, ističe se u saopštenju.

     

    Simo Salapura: MZ spona između građana i Gradske uprave

     

    Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je juče, u ranim jutarnjim satima, glasao u prostorijama MZ „Sonja Marinković“, poručio je da su mesne zajednice spona između građana i Gradske uprave.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – One predstavljaju institucije lokalne samouprave koje direktno utiču na unapređenje uslova života i rešavanje mnogobrojnih pitanja i problema. Takođe, omogućavaju građanima pokretanje novih inicijativa – istakao je Salapura.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 2

    1. Iz prve ruke. Dejan Jovanov direktor Rezervata prirode je vrsio pritisak na gradjane MZ Berbersko-bolnica. On i njegovi zaposleni su svako malo zvali ljude i vozili da glasaju za njega pod pretnjom da ce ostati bez posla ili imati neki problem. Tuzno je da se sluzbena vozila Ustanove koriste za te svrhe i da tako nisko neko spadne.

    2. Taj gospodin, ako se tako moze nazvati je jedna obicna marioneta. Nema stranke u kojoj nije bio. Nema koga nije zaj..ao. I ovu sadasnju „stranku“ urusava, a bivsi i buduci robijas ga drzi. Imace javnost priliku da vidi o kakvim bitangama je rec.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]