• DS: Građani gube posao; LSV: Osnovati Institut digitalne transformacije

    Odbornica Demokratske stranke u Skupštini grada Zrenjanina Alisa Kockar ocenila je da naši sugrađani u tišini ostaju bez posla i prihoda, dok gradska vlast priča bajke o razvojnim potencijalima koje stvara izgradnja još jednog supermarketa.   – Mladi već godinama napuštaju Zrenjanin u potrazi za poslom i odlaze u veće gradove ili druge države. Vremenom […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    DS: Građani gube posao; LSV: Osnovati Institut digitalne transformacije

    Odbornica Demokratske stranke u Skupštini grada Zrenjanina Alisa Kockar ocenila je da naši sugrađani u tišini ostaju bez posla i prihoda, dok gradska vlast priča bajke o razvojnim potencijalima koje stvara izgradnja još jednog supermarketa.

     

    – Mladi već godinama napuštaju Zrenjanin u potrazi za poslom i odlaze u veće gradove ili druge države. Vremenom je porastao i broj onih starijih koji kreću istim putem. Međutim, zbog pandemije i zatvorenih granica, mnogi su bili prinuđeni da se (privremeno) vrate ili da odgode odlazak. U isto vreme, kriza je zahvatila i našu privredu i sad se olako licitira brojevima – koliko je kompanija tražilo pomoć države, koliko firmi će propasti, koliko će plate biti smanjene, koliko je ljudi već ostalo bez produženih ugovora, a koliko njih tek čekaju otkazi – naglasila je Alisa Kockar.

     

    Kako je navela, govorimo o ljudima od krvi i mesa, sa porodicama, kreditima, zdravestvenim problemima i stvarnim egzistencijalnim brigama, a ne samo o brojkama na papiru.

     

    – Svako od njih je važan i baš svakom treba pomoći. Upravo je to posao vlasti na svim nivoima. Za to je birana i za to je plaćena – poručuje odbornica demokrata.

     

    Pročitajte još: Zelena stranka predala izbornu listu, evo ko su njeni kandidati za odbornike

     

    bojana begović
    Bojana Begović

     

    Bojana Begović (LSV): Banatski univerzitet je razlog da mladi ostanu ovde

     

    S druge strane, Vojvođanski front i Liga socijaldemokrata Vojvodine zalažu se za osnivanje Instituta digitalne transformacije u Zrenjaninu. Oni to smatraju prvim konkretnim korakom ka ostvarenju njihovog dugogodišnjeg cilja – osnivanja Banatskog univerziteta.

     

    – Za nas je obrazovanje najvažnija oblast. Osim lokalpatriotizma, na ovaj predlog nas navodi i snažan osećaj da je decentralizacija neophodna i u ovoj oblasti. Naime, Beograd ima 55 akreditovanih naučnih instituta, Vojvodina samo šest, i to svih šest u Novom Sadu. Želimo da visoko obrazovanje učinimo dostupnijim i da snizimo troškove studiranja mladim Zrenjanincima – kazala je odbornica LSV u Skupštini grada Zrenjanina Bojana Begović.

     

    Prema Zakonu o nauci, dodaje ona, osnivač instituta može biti lokalna samouprava. Zato Vojvođanski front i LSV predlažu da Grad Zrenjanin osnuje Institut za digitalnu transformaciju.

     

    – Ovaj institut bi povoljno uticao na ekonomski razvoj našeg grada. Osim toga, osnivanje Instituta i Banatskog univerziteta direktno bi uticalo na rešavanje najvećeg problema našeg grada – odlaska mladih. Na ovaj način, mladima bi se ponudio razlog da ostanu u Zrenjaninu, ali bi se privukli i studenti iz drugih sredina – smatra Begović.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]