• Da li će i Karađorđev park posle rekonstrukcije izgledati kao Plankert?

    Poverenica Narodne stranke u Zrenjaninu Nataša Velemir, komentarišući najavljenu rekonstrukciju zelenila u Karađorđevom parku, upozorila je da građani nisu učestvovali u donošenju odluka u vezi sa tim.   Ona je istakla da su u Narodnoj stranci zabrinuti zbog predstojećeg posla, a da zabrinutost temelje na realnim osnovama.   – Već godinama slušamo o osnivanju novih […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Da li će i Karađorđev park posle rekonstrukcije izgledati kao Plankert?

    Poverenica Narodne stranke u Zrenjaninu Nataša Velemir, komentarišući najavljenu rekonstrukciju zelenila u Karađorđevom parku, upozorila je da građani nisu učestvovali u donošenju odluka u vezi sa tim.

     

    Ona je istakla da su u Narodnoj stranci zabrinuti zbog predstojećeg posla, a da zabrinutost temelje na realnim osnovama.

     

    – Već godinama slušamo o osnivanju novih parkova, poput onog kod tržnog centra na Bagljašu, a od njega ni traga ni glasa. Dalje, „rekonstruisana“ je Plankova bašta, u kojoj je posečeno puno stabala koja su izgledala potpuno zdrava. Umesto njih su posađena nova, koja mahom nisu preživela. Manje od 15 odsto je ovog proleća olistalo – navodi Nataša Velemir.

     

    PROČITAJTE JOŠ: POKS predlaže: Nazvati ulicu po prvoj žrtvi Holokausta u Zrenjaninu

     

    Prema njenim tvrdnjama, na Lesnini je izvršen drvocid na dva mesta, u ulici Jug Bogdana, ali i s druge strane, duž zgrade Lesnine. Tamo je posečeno drveće koje je pružalo hlad hiljadama stanovnika ovog dela grada.

     

    – Građanima je na bilbordima predstavljeno kako će ulica izgledati nekada. Samo nije definisano koliko godina, čak decenija je potrebno da se taj izgled dostigne. Na Bagljašu, duž magistrale, takođe je posečen odrastao drvored. U međuvremenu, niko iz vlasti ne brine kako će ljudi preživeti sve vrelija leta. Da li je sadnja izvršena na adekvatan način i u pravo vreme, čija je obaveza da se stara o posađenom drveću… – pita Velemir u saopštenju za javnost.

     

     

    Sumnja u dobar ishod ovih poslova

     

    Narodna stranka je saopštila da izražava sumnju u dobar ishod ovih poslova na osnovu realnih parametara. Naime, na osnovu zahteva o dobijanju informacija od javnog značaja, iz JKP „Čistoća i zelenilo“ su dobijeni podaci da je u 2018. godini posađeno 19 sadnica i 253 šiblja, 2019. godine 158 sadnica i 548 šiblja, a 2020. godine 361 sadnica i 622 šiblja.

     

    – Ovi podaci na papiru čak i ne izgledaju toliko loše. Ipak, ako se malo bolje analiziraju, vidimo da je najviše pažnje posvećeno kružnim tokovima. Izostaje, međutim, sistemska zamena drveća, gde se vodi računa o vremenu sadnje, ali i održavanju sadnog materijala. O tome šta se dešava sa posečenim stablima, o procentu pošumljenosti i uticajima sve manje zelenila na životnu sredinu i zdravlje ljudi, kao i potencijalnoj pravnoj zaštiti stanovništva – ni reči – ističe Velemir.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Narodna stranka zahteva od lokalne vlasti, kao i javnih preduzeća zaduženih za oblast životne sredine, da uključe javnost u donošenje svojih odluka i planova.

     

    sadnice u plankertu

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika