Politika Vesti Zrenjanin

DA ili NE: Zrenjaninci u nedelju glasaju na 70 biračkih mesta

referendum u zrenjaninu

U nedelju, 16. januara, biće održan republički referendum radi potvrđivanja akta o promeni Ustava Republike Srbije.

 

U toku su završne pripreme za referendum, a na teritoriji grada Zrenjanina pravo glasa imaju 100.894 punoletna građana. Kao i do sada, glasa se na 70 biračkih mesta, koja se u nedelju otvaraju u 7 i zatvaraju u 20 časova.

 

PROČITAJTE JOŠ: Referendum u nedelju: Naprednjaci kažu DA, Dosta je bilo – NE

 

Svi građani sa teritorije grada Zrenjanina, koji su upisani u birački spisak, dobili su obaveštenje o održavanju referenduma i o svom glasačkom mestu. Na glasanje, međutim, mogu izaći i ako nisu dobili obaveštenje, uz obavezan dokument kojim se potvrđuje identitet (lična karta, pasoš).

 

Građani se na referendumu izjašnjavaju o referendumskom pitanju: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije“. Na glasačkom listiću će se izjasniti zaokruživanjem reči DA ili NE.

 

Ustav se menja u oblasti pravosuđa da bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u ovom procesu. Njih više neće birati Skupština Srbije, već Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ovog puta za uspeh referenduma nije potreban cenzus izašlih od 50 odsto građana, plus jedan, već će se odluka doneti većinom glasova izašlih.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Je l’ u tom novom ustavu ima nešto o pravu čoveka na zdravu pijaću vodu i čist vazduh? Ako nema, odje*ite!

sinovoz