• Referendum u nedelju: Naprednjaci kažu DA, Dosta je bilo – NE

    Srpska napredna stranka u Zrenjaninu pozvala je građane da u nedelju, 16. januara, izađu na referendum i podrže izmene Ustava Republike Srbije u delu o pravosuđu.   Naprednjaci navode da ustavne promene treba da doprinesu jačanju vladavine prava, nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva.   Na zvaničnoj Fejsbuk stranici Gradskog odbora SNS u Zrenjaninu podeljena […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Referendum u nedelju: Naprednjaci kažu DA, Dosta je bilo – NE

    Srpska napredna stranka u Zrenjaninu pozvala je građane da u nedelju, 16. januara, izađu na referendum i podrže izmene Ustava Republike Srbije u delu o pravosuđu.

     

    Naprednjaci navode da ustavne promene treba da doprinesu jačanju vladavine prava, nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva.

     

    Na zvaničnoj Fejsbuk stranici Gradskog odbora SNS u Zrenjaninu podeljena je izjava predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, koji je pozvao građane da učestvuju u referendumu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Dušan Kokot podneo ostavku na mesto čelnika Građanskog preokreta

     

    – To nije partijski, niti politički referendum, ali je važan za budućnost naše zemlje. Važan zbog toga što mi moramo da kažemo sebi – hoćemo li da nastavimo svoj evropski put? Hoćemo li zaista da pokušamo da imamo nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo? I zato je važno da izmestimo pravosuđe i rad tužilaštva iz svih državnih organa. Da eksperti, ljudi koji imaju poverenje sudija i tužilaca, budu ti koji će da odlučuju o postavljenjima na najvažnije funkcije u našem pravosuđu – naglasio je Vučić.

     

    Dosta je bilo: Tako nešto ne postoji ni u jednoj modernoj državi

     

    S druge strane, Dosta je bilo iz Zrenjanina pozvalo je Zrenjanince da izađu na referendum i kažu NE promeni Ustava.

     

    „Promena Ustava nigde s razlogom nije dobro objašnjena, a pitanje na referendumu ne dotiče suštinu. A suština je sledeća: predloženim promenama trasira se put da pravosuđe postane nezavisno od države. Ne da postane nezavisno od politike, kako bi trebalo, već da postane nezavisno od države. Stvaraju se preduslovi da sudije biraju sami sebe međusobno. Ovakvo nezavisno sudstvo, nezavisno od države, na vetrometini je i idealno da potpuno padne pod uticaj moćnih interesnih grupa, fondacija koje su između ostalog finansirale ovakvu reformu pravosuđa“, tvrdi Dosta je bilo.

     

    U ovoj opozicionoj stranci podsećaju da je država organizovana kroz zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

     

    „Država koja ima pravosuđe nezavisno od države nije suverena država jer je izgubila ovu granu vlasti. Tako nešto ne postoji ni u jednoj modernoj državi koja nam je uzor“, dodaje se u saopštenju.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Republička izborna komisija je saopštila da će referendum biti održan u nedelju, 16. januara, u periodu od 7 do 20 časova.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Ana Brnabić: Lokalni izbori biće održani 2. juna

    Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da je prihvaćen zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i […]