• Znate li šta je fibula? Ova je pronađena kod Šurjana, na obali Tamiša

    Eksponat meseca u Narodnom muzeju Zrenjanin ovog puta je fibula. Fibula je jedna vrsta nakita, broš ili čioda, koja se može pričvrstiti za odeću.   Lučna fibula sa polukružnom glavom i romboidnom nogom, između luka i noge ima prsten od žice kružnog preseka, sa sačuvanom iglom i mehanizmom za kopčanje. Nije isključeno da je fibula […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Znate li šta je fibula? Ova je pronađena kod Šurjana, na obali Tamiša

    Eksponat meseca u Narodnom muzeju Zrenjanin ovog puta je fibula. Fibula je jedna vrsta nakita, broš ili čioda, koja se može pričvrstiti za odeću.

     

    Lučna fibula sa polukružnom glavom i romboidnom nogom, između luka i noge ima prsten od žice kružnog preseka, sa sačuvanom iglom i mehanizmom za kopčanje. Nije isključeno da je fibula bila deo grobnog inventara. Ona pripada tzv. pontsko-podunavskom obliku, jednostavna je i neukrašena i svakako pripada najranijim oblicima lučnih fibula ovog tipa. Sačinjena je od srebra, a izrađena tehnikom livenja.

     

    Pročitajte još: PROJEKAT TOLERANCIJA: Otvorena dvojna izložba u Narodnom muzeju

     

    Ova koja se čuva u Narodnom muzeju Zrenjanin pronađena je na lokalitetu Šurjan, na obali Tamiša, kao slučajni nalaz. Datira s početka, odnosno iz prve polovine V veka p.n.e. iz perioda Velike seobe naroda i vezuje se za Istočne Gote koje znamo i pod imenom Ostrogoti. Oni na ovaj prostor dolaze intenzivno krajem IV veka bežeći od hunske najezde.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura