Kultura Vesti Zrenjanin

PROJEKAT TOLERANCIJA: Otvorena dvojna izložba u Narodnom muzeju

izložba tolerancija

Dvojna izložba – „Projekat Tolerancija: izložba plakata“ i „Mala retrospektiva Mirka Ilića“ – svečano je otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Izložbu su otvorili autori plakata Slavimir Stojanović iz Beograda, Ovidiu Hrin iz Temišvara i kustos Narodnog muzeja Zrenjanin Dejan Vorgić.

 

Na izložbi su zastupljeni radovi umetnika iz zemalja od Južnoafričke Republike do Islanda, i od Kanade do Japana, ali i onih sa prostora bivše Jugoslavije. Ona slavi polaznu osnovu svih smislenih diskursa – toleranciju, i odaje joj počast.

 

Izložbu „Tolerancija“ prati i postavka posvećena autoru, pod nazivom „Mala retrospektiva Mirka Ilića“.

 

Pročitajte još: Do kraja meseca otvorena izložba fotografija „Izvan fokusa“

 

 

Cilj izložbe je da podseti publiku na Ilićev rad iz perioda SFRJ, ali i da isprati njegova dizajnerska rešenja od početka XXI stoleća na području Srbije. Postavka prikazuje 26 originalnih publikacija iz perioda od 1979. do 2019. godine, od stripova, preko omota za ploče, pa sve do filmskih i pozorišnih plakata. Jedan deo Ilićevih radova reprodukovan je na informativnim panoima.

 

Izložbu plakata na temu tolerancije, sa više od 70 autorskih radova, Narodni muzej Zrenjanin predstavlja paralelno na dve lokacije, u sopstvenom salonu, kao i na Trgu slobode, na pokretnim panoima.

 

Jedan od izloženih plakata ima svojevrsnu i svetsku premijeru, jer do sada nije izlagan ni na jednoj izložbi “Tolerancije”.

 

Izložba će biti otvorena do 3. aprila.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM