Kultura Vesti Zrenjanin

ZLI SLIKAR: Samostalna izložba radova Ivana Grubanova

zli slikar

U ponedelјak, 18. novembra, u 19 časova, u Salonu Savremene galerije Zrenjanin biće otvorena samostalna izložba Ivana Grubanova pod nazivom „Zli slikar“. Izložba će trajati do 5. decembra.

 

Okosnicu izložbe čine dela iz serije „Zli slikar“. „Zli slikar“ je umetnikov semantički model, mreža koncepata i njihovih međusobnih veza, koji istražuje slikarstvo kao najdemokratskiji način oslikavanja društvene realnosti. Kontinuitet slikarstva se prepliće sa slikom istorije. Stoga je u mogućnosti da zapiše kontra-stavove u percepciju istorije i u poredak centralne javne sfere.

 

„Zli slikar“ teži da kreira neslaganje oko toga šta je vidlјivo u datoj situaciji. Šta je njena suština u odnosu na društvenu realnost. I šta se može reći i uraditi povodom toga. Centralna javna sfera primenjuje vojni manevar „Dimne zavese“ da sakrije pokret realnosti iza fantazmagoričkih slika kojima okupira naš pogled. „Zli slikar“ angažuje imaginativno i prikazuje nevidlјivo iza dimne zavese da omogući njegovo kontinuirano prisustvo u smislu istorijskog kontinuiteta i kontinuiranog izazova zvaničnoj vizuelnosti.

 

Pročitajte još: Humanitarna aukcija slika za obnovu biste Uroša Predića

 

Ivan Grubanov je rođen 1976. godine. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu i usavršavao se na akademijama i univerzitetima u Amsterdamu, Londonu, Braunšvajgu, Madridu i Luevenu.

 

Imao je brojne samostalne i kolektivne izložbe u zemlјi i inostranstvu. Godine 2015. bio je predstavnik Srbije na 56. Bijenalu u Veneciji sa izložbom „United Dead Nations“.

 

Kustoskinja izložbe u Savremenoj galeriji Zrenjanin je Sunčica Lambić-Fenjčev.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz