Kultura Vesti Zrenjanin

Život Miloša Rauškog pretočen u film koji je režirala njegova unuka

dokumentarni film slučajevi

Dokumentarni film „Slučajevi“ Zrenjaninke Milice Rauški premijerno je prikazan u dvorani Kulturnog centra u Beogradu, u okviru festivala „Slobodna zona“. Kada će i da li će ovaj film moći da vide i Zrenjaninci, za sada se ne zna. A tiče se i njih.

 

Dokumentarac „Slučajevi“ prati priču o Milošu Rauškom, Miličinom dedi. Reč je o čoveku koji je zadužio Zrenjanin mnogobrojnim građevinskim projektima, od izgradnje magistrale do izgradnje gradskih jezera. Mlađe generacije ne znaju ni za ovaj deo njegove biografije, a još manje znaju da je Miloš Rauški verovatno bio najduži pritvorenik u Jugoslaviji.

 

U aferi koja je krajem 80-tih godina prošlog veka tresla Zrenjanin, ali i Vojvodinu i Srbiju, pa i Jugoslaviju, i koja je najavila dramatične promene na ovim prostorima, Miloš je, zbog navodnih zloupotreba, u samici proveo gotovo ceo pritvor koji je trajao 16 meseci. Optužbi je u sudskom procesu oslobođen.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zoltan Bence je ostavio neizbrisiv trag na ovim prostorima

 

-Znala sam da je deda krajem osamdesetih bio u zatvoru i da je oslobođen optužbi. Ali, tek skoro sam saznala o velikim razmerama tog slučaja. Na moju veliku sreću, i uz pomoć Filipa Krčmara, došla sam do dragocenih novinskih članaka iz tog perioda. Konačno, i do feljtona na kom je radila tadašnja novinarka lista „Zrenjanin“ Nadica Jakovljev, iz kog sam saznala šta je moj deda mislio o tome – priča za portal zrenjaninski.com Milica Rauški.

 

Milica Rauški: Čovek koji se bori je nešto najsmislenije

 

Nažalost, nikada nije imala priliku da ga sama pita. Ipak, ovaj niz zapisa bio je izuzetno dragocen njoj i kao njegovoj unuci i kao rediteljki filma koji se bavi ovom temom.

 

– Ko god je imao priliku da čita Danila Harmsa, zna da slučajevi znače apsurd. Život često zna da bude vrlo dosadan, ali kada dođe trenutak gde se odjednom sastave tragedija, patetika, ljubav, glupost i, naravno, apsurd, to je tema za film. Koliko god da su me neki drugi osećaji i motivi povukli da krenem da radim na filmu, kasnije je preovladalo čuđenje šta sve može da se desi na ovom svetu. Odgovor na to čuđenje sam našla u nizu događaja bez velikog smisla koji, umesto da me uplaši, ohrabrio me je. Borba protiv bilo kakvog sistema je smešna i uvek pokazuje koliko je čovek malen, a njegove težnje sumanute. Ipak, čovek koji se bori je nešto najsmislenije i najlepše – kaže Milica.

 

dokumentarni film slučajevi

 

Stupila u kontakt i sa istražnim sudijom

 

Tokom istraživanja za film, Milica Rauški je uspela da stupi u kontakt sa istražnim sudijom Draganom Livijanom, koji je radio na slučaju Miloša Rauškog. Kontaktirala je i Nikolu Halasa, Miloševog kolegu, u svakom smislu, jer je godinama kasnije i sam završio iza rešetaka. Razgovori sa njima nisu ušli u film, ali su joj dali pravac.

 

– Uz veliku pomoć mog tate i mog strica, kao i doktorke Zorice Jagodić, glumca Alekse Novakova, tamburaške bande „Šorom sredom“ i Nadice Jakovljev, uspela sam da oblikujem priču onako kako sam verovala da treba. Najveću pomoć dobila sam od divnog tima „Slobodne zone“ i svojih mentora, Vuka Ršumovića i Ivana Bakrača. Veliku ulogu, i na tome sam im zahvalna, imali su snimateljka Ani Melentijević, snimatelj zvuka Luka Cvetko, montažeri Nikola Aleksić i Tanja Drobnjak i dizajner zvuka Alen Dušo – kaže Milica.

 

Rad na filmu je počeo tokom zime prošle godine, a samo snimanje i post-produkcija su završeni pred kraj leta ove godine.

 

– S obzirom na to da je u pitanju dokumentarni film koji sadrži i igrane delove, najviše sam se oslonila na montažu. Osim toka priče i načina naracije, jako mi je bio bitan i vizuelni momenat i način na koji određeni kadar mora da se snimi kako bih dobila to što sam dobila – naglašava Milica.

 

milica rauški

 

Pohađala Dramski studio Miloja Buce Ivanovića

 

Milica Rauški, inače, ima 26 godina. Studirala je ekonomiju, a trenutno živi u Pančevu. Bavi se digitalnim marketingom a, kako kaže, kad ne mora da zarađuje za život, čita, slika, gleda filmove i razmišlja šta bi moglo da se snimi ili postavi na scenu.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Tokom srednje škole išla sam u Dramski studio za mlade koji je vodio Miloje Buca Ivanović. To mi je sigurno bio jedan od najlepših perioda otkrivanja. Pre nekoliko godina postavila sam predstavu „San letnje noći“ u Zrenjaninu i moram da priznam da mi je Buca dosta bio na umu tokom rada na predstavi. Nakon predstave, usledila je pauza. A ove godine je izašao moj prvi film, kratki dokumentarac pod nazivom „Slučajevi“. Projekat je nastao kao rezultat kampa dokumentarnog filma „Slobodna zona junior“. Što se mojih daljih planova tiče, nadam se radu. Verujem da može da postoji svet oslobođen cinizma i radoznao – zaključuje na kraju razgovora za portal zrenjaninski.com Milica Rauški.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

5 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Reč je o čoveku koji je zadužio Zrenjanin mnogobrojnim građevinskim projektima, od izgradnje magistrale do izgradnje gradskih jezera. -> Ne verujem šta čitam. Ima mnogo nas koji smo živeli u to doba i svedoci smo uništenja Zrenjanina. „Hvala“ mu lepo na uništenju starog jezgra Zrenjanina i izgradnji magistrale, umesto tada kada je bilo novca da se uradila obilaznica. Dalje, svoji besmislenim projektom je zaustavio tok reke Begej kroz centar grada i napravio jezera, koja nikada nisu korišćena kako je to projektom predviđeno. U pritvoruje završio zato što je učestvovao u nameštanju utakmica FK Proleter, što je svima u gradu poznato bilo u to vreme. E sad što nije bilo volje institucija da to i presude, to je bila politika.

  • Čemu cenzura mog komentara? Šta nije istina, o delovanju Rauškog u odnosu na naš grad. Njegova dva projekta, izgradnja magistale kroz centar grada (umesto obilaznice) i uništenje starog jezgra grada kao i zaustavljanje toka Begeja i pretvaranje u jezera su ekonomski, građevinski i kulturni promašaji za naš grad, uz ja bih dodao izgradnju Vojvođanske banke na obali Begeja u samom centru. Šta ovde nije tačno, šta nije istina?!