• Zoltan Bence je ostavio neizbrisiv trag na ovim prostorima

    Stručno vođenje kroz izložbu „Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: između industrije i istorije umetnosti“, sa temom „Život i rad Zoltana Bencea, arhitekte, dizajnera i tehničkog upravnika fabrike nameštaja“, biće upriličeno u četvrtak, 2. decembra, s početkom u 19 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Zoltan Bence je, inače, gotovo pola veka bio usko povezan sa […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zoltan Bence je ostavio neizbrisiv trag na ovim prostorima

    Stručno vođenje kroz izložbu „Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: između industrije i istorije umetnosti“, sa temom „Život i rad Zoltana Bencea, arhitekte, dizajnera i tehničkog upravnika fabrike nameštaja“, biće upriličeno u četvrtak, 2. decembra, s početkom u 19 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Zoltan Bence je, inače, gotovo pola veka bio usko povezan sa radom fabrike na čije funkcionisanje je ostavio neizbrisiv pečat.

     

    Publici će izložbu tumačiti autor izložbe, kustos i istoričar umetnosti Dejan Vorgić.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Duvači iz Zrenjanina nastavljaju da ređaju uspehe na međunarodnoj sceni

     

    Zoltan Bence, rođeni Bečkerečanin, nakon učenja stolarskog zanata i završene Gimnazije studirao je Umetničko-zanatsku školu u Štutgartu. Tamo je dobio zvanje arhitekte za uređenje enterijera. Pred kraj studija, 1925. godine, aktivno se uključio u rad fabrike nameštaja „Anton Bence i sin“, gde je ubrzo preuzeo ulogu glavnog dizajnera nameštaja i tehničkog direktora. U očevoj fabrici osnovao je umetnički atelje (biro) i uveo pravu serijsku proizvodnju nameštaja.

     

    Za njega kao dizajnera je važilo mišljenje da stvara savršeno moderan, praktičan i udoban nameštaj koji može da se takmiči sa vodećim centralno-evropskim proizvođačima.

     

    nacrt za kombinovane ormane
    Nacrt za kombinovane ormane

     

    Nakon nacionalizacije fabrike, 1946. godine, ostao je da radi u njoj do sedamdesetih godina, kada je imao ulogu savetnika direktora. Iza sebe je ostavio na stotine nacrta nameštaja i finalnih proizvoda koji su plasirani širom Jugoslavije, ali i osvajali nagrade na značajnim evropskim izložbama.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Podsetimo, izložba „Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti“ traje do sredine decembra u Narodnom muzeju Zrenjanin. Realizovana je povodom 160 godina od osnivanja fabrike nameštaja Antona Bencea i 75 godina od nacionalizacije preduzeća i preregistracije u vidu Industrije nameštaja „Žarko Zrenjanin“.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura