Kultura Vesti Zrenjanin

Vredna umetnička dela u krugu zrenjaninskih fabrika i ustanova

umetnost za sve
Rad Tomislava Kauzlarića i Milije Nešića u krugu "Šinvoza"

Izložba pod nazivom „Umetnost za sve: Sinteza u Zrenjaninu i okolini“ biće otvorena u ponedeljak, 9. maja, u Savremenoj galeriji Zrenjanin. Izložba, čija je kustoskinja Slavica Žarković, publici će biti dostupna sve do 22. juna.

 

U Savremenoj galeriji Zrenjanin kažu da će izložba „Umetnost za sve“ mapirati i objasniti potrebu za udruživanjem oblika likovne umetnosti sa oblicima radne i životne sredine u Zrenjaninu i okolini.

 

PROČITAJTE JOŠ: Nova domaća serija „Vreme smrti“ biće snimana i u Zrenjaninu

 

Uz paralelno izlaganje skulptura iz fonda Savremene galerije Zrenjanin i fotografija skulptura koje su postavljene u krugu zrenjaninskih fabrika i javnih ustanova, a čiji su autori značajni umetnici (Jovan Soldatović, Tomislav Kauzlarić, Milija Nešić, Nandor Glid…) mapiraće se i objasniti podsticaj Savremene galerije Zrenjanin odnosno Umetničke kolonije Ečka na stvaranje ovakvog oblika sinteze.

 

umetnost za sve
Tatjana Stefanović Zarin „Žena sa pticom“ – Park kaštela Ečka

 

„Ova izložba je učinila pokušaj da se ukaže na neke uspelije pokušaje sinteze koji su se začeli u Vojvodini paralelno sa osnivanjem umetničkih kolonija tokom pedesetih godina prošlog veka. Uvođenjem savremene umetnosti odnosno skulptura u javne prostore, naročito prostore namenjene fabrikama i radnicima tokom šeste, sedme i osme decenije 20. veka, sprovođen je jedan proces modernizacije radničkog društva, ali i samog grada Zrenjanina. On se paralelno odvijao sa modernizacijom same industrije“, navode u ovoj ustanovi kulture.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Autor fotografija skulptura u slobodnom prostoru i fontana je Jovan Njegović Drndak.

 

umetnost za sve
Šinvoz: Rad Tomislava Kauzlarića i Milije Nešića

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz