• Umetnica Jelena Popržan dobitnica prestižne muzičke nagrade

    Umetnica Jelena Popržan dobitnica je nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci“ za 2020. godinu. To je odlučio Odbor za dodelu nagrade World music asocijacije Srbije.   Ova nagrada je ustanovljena 2013. godine sa ciljem da u Srbiji podstiče, razvija i popularizuje poližanr world music, odnosno muzičko stvaralaštvo i umetnike koji marljivo i uzorno stvaraju […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Umetnica Jelena Popržan dobitnica prestižne muzičke nagrade

    Umetnica Jelena Popržan dobitnica je nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci“ za 2020. godinu. To je odlučio Odbor za dodelu nagrade World music asocijacije Srbije.

     

    Ova nagrada je ustanovljena 2013. godine sa ciljem da u Srbiji podstiče, razvija i popularizuje poližanr world music, odnosno muzičko stvaralaštvo i umetnike koji marljivo i uzorno stvaraju nadahnuti tradicionalnom muzikom, kao i da neguje sećanje na profesora, kompozitora i kontrabasistu Vojina Mališu Draškocija (Beograd, 1945 – 2000).

     

    PROČITAJTE JOŠ: Gradski dečiji hor Kulturnog centra osvojio zlatnu medalju (Video)

     

    Dosadašnji dobitnici nagrade su Filip Krumes, Vasil Hadžimanov, Vlatko Stefanovski, Vladimir Nikić, Nenad Vasilić, Veljko Nikolić – Papa Nik i Đorđe Stijepović. Listi upečatljivih imena se ove godine pridružuje Jelena Popržan (1981), srpsko-austrijska violistkinja, vokalistkinja, kompozitorka i performerka.

     

    „Jelenin umetnički izraz odbija precizniju žanrovsku odrednicu. Sklonost muzičkim nasleđima Balkana i drugih kutaka sveta, kao i raznim pravcima, koje na nadahnut i originalan način pretvara u savremeni jezik bogat improvizacijom, svrstavaju Jelenu, pak, u široko polje world music poližanra“, navodi se u odluci o dodeli nagrade.

     

    jelena popržan
    Foto: Igor Ripak

     

    Rođena u Novom Sadu, odrasla u Zrenjaninu

     

    Jelena Popržan je rođena u Novom Sadu, a odrasla je u Zrenjaninu. Studije viole započela je u Beogradu, te ih nastavila 2002. u Austriji, gde i danas živi i radi. U Jeleninom opusu se skladno kombinuju i stapaju različita muzička iskustva: slušanje roka u mladosti, klasično muzičko obrazovanje i interpretacija dela umetničke muzike, te istovremena ljubav prema tradiciji i eksperimentu.

     

    Radeći u Beču, Jelena je stilsku raznovrsnost i umetničku radoznalost razvijala kako pišući muziku za pozorište, za šta je više puta nagrađivana, tako i kroz saradnje sa različitim umetnicima i kroz svoja tri, takođe nagrađivana ansambla – Catch-Pop String-Strong, Sormeh i Madame Baheux. Sva tri sastava je publika u Srbiji imala priliku da vidi i čuje uživo na koncertima.

     

    U poslednje vreme, Jelena se sve više okreće solo radu. Jedan od rezultata ovakvih tendencija jeste solo album La Folia, objavljen januara 2020. godine za austrijsku kuću Lotus Records.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura