• Učesnici nisu ostali imuni na ono što su videli boraveći u koloniji u Ečki

    Izložba radova nastalih na 67. sazivu Umetničke kolonije Ečka „Slika 2022“ biće otvorena u ponedeljak, 5. decembra, u 19 časova, u Savremenoj galeriji Zrenjanin. Izložba će trajati do kraja godine.   Učesnici izložbe su Sanja Anđelković, Sonja Bojanić, Lea Vidaković, Milan Kujundžić, Stefan Lukić i Mira Odić kao gošća. Selektorka i kustoskinja projekta je Sunčica […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Učesnici nisu ostali imuni na ono što su videli boraveći u koloniji u Ečki

    Izložba radova nastalih na 67. sazivu Umetničke kolonije Ečka „Slika 2022“ biće otvorena u ponedeljak, 5. decembra, u 19 časova, u Savremenoj galeriji Zrenjanin. Izložba će trajati do kraja godine.

     

    Učesnici izložbe su Sanja Anđelković, Sonja Bojanić, Lea Vidaković, Milan Kujundžić, Stefan Lukić i Mira Odić kao gošća. Selektorka i kustoskinja projekta je Sunčica Lambić-Fenjčev.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Amatersko pozorište „Madač“ obeležilo sedam decenija postojanja

     

    Baveći se uglavnom novim medijima, fotografijom, video radovima, digitalnim i kompjuterskim tehnologijama, ovogodišnji učesnici nisu ostali imuni na ono što su videli boraveći u koloniji u Ečki.

     

    Savremena umetnost reaguje na aktuelne događaje, preispituje našu svakodnevicu, komentariše je ili ukazuje na probleme kroz ličnu, intimnu prizmu umetnika koji je njen aktivni učesnik, glasnogovornik koji svojim radovima skreće pažnju, ističe, kritikuje, jer u današnjem vremenu brzog protoka informacija umetnost mora takođe brzo i odlučno da reaguje na svoj način i svojim sredstvima.

     

    Intiman iskaz sopstvenih impresija

     

    Sanja Anđelković svojim kompjuterski generisanim video radom „piše“ pismo Ečki. To je intiman iskaz sopstvenih impresija koje su podstakle umetnicu na promišljanja i preispitivanja različitih egzistencijalnih tema.

     

    Digitalnom tehnologijom u svojim radovima Sonja Bojanić nas vraća na naše prapočetke, koji su, po filozofu Talesu, u vodi, izazivajući u posmatraču različite vrste senzacija kroz vizuelne i zvučne efekte.

     

    Svoju inspiraciju Lea Vidaković je, između ostalog, pronašla u biljnom i životinjskom svetu naseljenom u i oko reke Begej. Minijaturne čaplje predstavljaju živi svet reke, ali izolovane u izložbenom prostoru, deluju kao upozorenje na svet koji nestaje.

     

    Za Milana Kujundžića doživljaj reke je poput fantazmagorije koji u svom video radu predstavlja jedan, za savremenog mladog čoveka, gotovo nestvaran, fantastičan predeo prirode usred urbane sredine koji vremenom bledi u sećanju.

     

    Stefan Lukić je u skladu sa svojom umetničkom praksom trčeći, nogama, iscrtao slovo E u neposrednoj blizini paviljona Umetničke kolonije Ečka. Ovim simboličnim gestom – performansom otvorio je mnoštvo neizgovorenih pitanja.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Kao gošća na izložbi ovogodišnje kolonije je umetnica Mira Odić, prošlogodišnja učesnica. Usled tada aktuelne situacije sa koronavirusom, ona nije bila u mogućnosti da učestvuje sa svojom grupom umetnika. Njen rad takođe referiše na vodu, na reku i njenu okolinu i utiske koje je sakupila prilikom boravka ovde.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura