• Amatersko pozorište „Madač“ obeležilo sedam decenija postojanja

    Svečanom akademijom i premijernim izvođenjem operete „Baronica Lili“, Amatersko pozorište „Madač“ iz Zrenjanina obeležilo je u četvrtak sedam decenija postojanja.   „Madač“, čiji članovi sve predstave izvode na mađarskom jeziku, izraslo je iz Kulturno-umetničkog društva „Petefi“ davne 1952. godine. Pozorište je jedno kratko vreme radilo i kao profesionalno. Međutim, većim delom svog postojanja je amatersko […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Amatersko pozorište „Madač“ obeležilo sedam decenija postojanja

    Svečanom akademijom i premijernim izvođenjem operete „Baronica Lili“, Amatersko pozorište „Madač“ iz Zrenjanina obeležilo je u četvrtak sedam decenija postojanja.

     

    „Madač“, čiji članovi sve predstave izvode na mađarskom jeziku, izraslo je iz Kulturno-umetničkog društva „Petefi“ davne 1952. godine. Pozorište je jedno kratko vreme radilo i kao profesionalno. Međutim, većim delom svog postojanja je amatersko i radi zahvaljujući entuzijazmu nekolicine mladih i starijih članova. Od svog postojanja „Madač“ deluje pod krovom Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, uz obostrano poštovanje i nesebično pomaganje.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“ u Zrenjaninu

     

    Povodom jubileja dodeljene su zahvalnice onim članovima, glumcima i poštovaocima Amaterskog pozorišta, koji su u prethodnim decenijama svojim radom doprineli očuvanju mađarskog jezika i tradicije na ovim prostorima.

     

    Amatersko pozorište „Madač“ dobitnik je brojih priznanja za svoj rad u oblasti negovanje mađarskog jezika i kulture, a njegovi glumci su za ostvarene uloge redovno nagrađivani na pozorišnim festivalima.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Postavljanje na repertoar operete „Baronica Lili“ omelo je vreme epidemije, ali ansambl je istrajao, iako su probe održavane otežano. Rediteljka je glumica u penziji Irena Tot, a sredstva su obezbeđena putem konkursa Fondacije „Betlen Gabor“, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. „…a sredstva su obezbeđena putem konkursa Fondacije „Betlen Gabor“, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.“
      BRAVO ZA „MADAČ“!!!
      UA, ZA „LOKALNU SAMOUPRAVU“, ŠTO IH TOLIKO MNOGO DOTIRA!!!
      PREKOR IZ ELEMIRA!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura