Kultura Vesti Zrenjanin

Učesnici četrdesetog Susreta akvarelista posetili Carsku baru

susret akvarelista

Za učesnike 40. Susreta akvarelista, koji organizuje Savremena galerija Zrenjanin, organizovan je izlet na Carsku baru. Susret akvarelista, inače, traje od 20. do 24. juna u Umetničkoj koloniji Ečka.

 

Ove godine u Ečki se okupilo petoro umetnika, i to Dragan Vojvodić, Sanja Latinović, Nemanja Nikolić, Nina Todorović i Marko Tubić. Za njih je, već tradicionalno, organizovan izlet u Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, koja je mnogim umetnicima bila inspiracija za stvaralački rad.

 

– Ovo je jubilarni 40. put da se okupljaju akvarelisti u Ečki. Ovde su ove godine umetnici koji su tokom poslednje decenije već sarađivali sa Savremenom galerijom Zrenjanin. Neki od njih su imali samostalne izložbe. Među njima ima i učesnika Bijenala akvarela, a i onih koji su već bili u koloniji Ečka, ali u sazivu slika – kaže selektorka 40. Susreta akvarelista Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin.

 

Pročitajte još: Radionica ultrakratkih video klipova „Vine’s Not Dead“

 

Ona napominje da pozvani umetnici nisu specijalisti za tehniku akvarela.

 

– Mediji kojima se oni izražavaju su veoma raznovrsni. Mi ni ne insistiramo na tome da rade akvarele, već tražimo da razmišljaju o akvarelu kao tehnici. Tražimo da iskoriste neke njene osobenosti, kao što su transparentnost i lepršavost, da bi se izrazili – napominje Popov.

 

Ona podseća da će radovi nastali u toku ovog saziva biti izloženi u salonu Savremene galerije Zrenjanin 16. septembra.

 

Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Zrenjanin.

 

susret akvarelista

 

Među učesnicima i Zrenjaninac Marko Tubić

 

Među učesnicima ovogodišnjeg Susreta akvarelista je i mladi zrenjaninski slikar Marko Tubić.

 

– Prvi put sam učesnik kolonije. Veoma mi je drago da sam tu, pre svega kao Zrenjaninac iz mlađe umetničke generacije, a prepoznat od strane svoje sredine. Ovde se osećam i kao gost, ali i kao domaćin na neki način. Pošto su ostale kolege iz drugih mesta, bio sam i u ulozi vodiča prilikom posete gradu – veli Marko.

 

On podseća da je kolonija radna, otvorena za interpretaciju u bilo kojoj vrsti medija. A on lično još nije odlučio koji izraz će odabrati.

 

– Možda će to biti akvarel, ili neka kombinacija. U svakom slučaju sam zadovoljan što će moj rad ući u već izuzetno bogatu zbirku galerije u mom gradu – napominje Tubić.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.