• U užem izboru 13 romana: Uglješa Šajtinac korak bliže NIN-ovoj nagradi

    U uži izbor za NIN-ovu nagradu ušlo je 13 romana, saopštio je danas žiri ovog prestižnog književnog priznanja. Među njima je i roman „Koljka i Sašenjka“, čiji je autor zrenjaninski književnik Uglješa Šajtinac, a izdavač Arhipelag.   Naslove koji ulaze u uži izbor odabrali su članovi NIN-ovog žirija kritike Teofil Pančić, Marija Nenezić, Milena Đorđijević, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    U užem izboru 13 romana: Uglješa Šajtinac korak bliže NIN-ovoj nagradi

    U uži izbor za NIN-ovu nagradu ušlo je 13 romana, saopštio je danas žiri ovog prestižnog književnog priznanja. Među njima je i roman „Koljka i Sašenjka“, čiji je autor zrenjaninski književnik Uglješa Šajtinac, a izdavač Arhipelag.

     

    Naslove koji ulaze u uži izbor odabrali su članovi NIN-ovog žirija kritike Teofil Pančić, Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Кorunović.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Kako se naše društvo odnosi prema srpskom velikanu Urošu Prediću?

     

    U ovonedeljnom broju NIN-a biće objavljeni sažeti prikazi tih knjiga, dok ćemo imena finalista znati sledećeg četvrtka.

     

    „Koljka i Sašenjka“ neobična i nesvakidašnja knjiga

     

    U prikazu romana „Koljka i Sašenjka“ Uglješe Šajtinca (Zrenjanin, 1971) piše da je u pitanju neobična i nesvakidašnja knjiga što pripoveda o savremenoj banatskoj svakodnevici u kojoj se u svesti dvoje junaka neprestano ukazuju dve privilegovane figure. Jedna je iz intimnog okruženja, to je nedavno preminuli rođak Koljka, iza koga su ostale stvari i uspomene. Druga je Sašenjka, u kome čitaoci odmah prepoznaju velikog ruskog pisca Aleksandra Puškina.

     

    Iako odsutni iz stvarnosti, i Koljka i Sašenjka su deo razgovora, ličnih i čitalačkih iskustava, oni prema kojima se meri svakodnevni život. Na prvoj stranici pripovedač saopštava da stric Koljka nije bacao papire: „Uvek se tako radilo u našoj kući. Deda je seckao kalendare, spajao ih i na poleđini minulih meseci vodio beleške. Čekaj, čekaj, jučerašnja prošlosti! Stanite, vi što biste tek tako da minete! U poredak, u niz! Svima ćemo vam na pleća istetovirati planove i misli, namere i obaveze koje tek ima da se dese. Ne možeš drugačije s vremenom.“

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Podsetimo, od ukupno 177 romana primljenih na konkurs, odabran je 31 koji je ušao u širi izbor. Nakon toga je napravljen uži izbor od 13 romana, a imena finalista biće poznata sledećeg četvrtka. Zatim će biti proglašen i laureat NIN-ove nagrade za 2022. godinu.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura