• Kako se naše društvo odnosi prema srpskom velikanu Urošu Prediću?

    U Aleji velikana, u Karađorđevom parku u Zrenjaninu, nedavno je otkrivena obnovljena bista čuvenog srpskog slikara Uroša Predića. Stara bista je ukradena pre više od jedne decenije, a postament je u međuvremenu oštećen.   Prilikom otkrivanja obnovljene biste najavljen je i nastavak radova na izgradnji spomen – kuće Uroša Predića u Orlovatu, selu u kom […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Kako se naše društvo odnosi prema srpskom velikanu Urošu Prediću?

    U Aleji velikana, u Karađorđevom parku u Zrenjaninu, nedavno je otkrivena obnovljena bista čuvenog srpskog slikara Uroša Predića. Stara bista je ukradena pre više od jedne decenije, a postament je u međuvremenu oštećen.

     

    Prilikom otkrivanja obnovljene biste najavljen je i nastavak radova na izgradnji spomen – kuće Uroša Predića u Orlovatu, selu u kom je velikan i rođen. Grad je, kako je rečeno tom prilikom, pripremio građevinsku dozvolu i projektno – tehničku dokumentaciju.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Bela Mavrak je rođen u Austriji, ali je odrastao u Mihajlovu

     

    Kada bi danas neki poklonik umetnosti došao u slikarevo rodno mesto, mogao bi da pogleda ikonostas u seoskoj crkvi, koji je Predić oslikao. Eventualno bi mogao da vidi i kopije nekih njegovih slika u spomen – sobi. Eventualno, jer se za posetu spomen – sobi mora prethodno najaviti, a i prostor u kom su kopije slika i neki sačuvani dokumenti ne izgleda reprezentativno.

     

    Spomen – soba Uroša Predića, inače, otvorena je u Orlovatu 2007, povodom 150 godina od rođenja velikog slikara. Savet Mesne zajednice Orlovat tada je došao na ideju da se izgradi replika Predićeve kuće, s obzirom na to da je njegova rodna kuća srušena.

     

    Otkupljena je stara kuća u centru sela, koja se nalazi na samo stotinak metara od rodnog slikarevog doma.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Od tada do danas, međutim, nije se mnogo odmaklo u ovom poslu. O nastavku radova govorilo se u nekoliko navrata, a poslednji put početkom decembra prošle godine, prilikom svečanog otkrivanja obnovljene biste u Karađorđevom parku.

     

    Da li će konačno uslediti i neki konkretni potezi, ostaje da vidimo.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 2

    1. Ko mu je kriv pa se nije rodio u Beogradu pošto je sve što nije u toj balkanskoj mahali osuđeno na propadanje.

    2. Новинари су све упропастили; они су једино криви

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura