Kultura Vesti Zrenjanin

Svetomir Arsić Basara predstavlja radove na izložbi u Narodnom muzeju

svetomir arsić basara

U petak, 11. oktobra, s početkom u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, svečano će biti otvorena izložba skulptura čiji je autor akademik Svetomir Arsić Basara. U pitanju je jedan od najznačajnijih autora u istoriji srpske savremene skulpture.

 

Publici će biti predstavljeni radovi iz nekoliko ciklusa. Na njima je autor radio u periodu od 1998. do 2018. godine.

 

Izložba je premijerno prikazana tokom 2019. godine u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, povodom devedeset godina od umetnikovog rođenja. Ovo je prva samostalna izložba akademika Basare u Zrenjaninu, u njegovoj umetničkoj karijeri dugoj šest decenija.

 

Na izložbi će biti predstavljeno 28 skulptura, izrađenih u drvetu, metalu i tehnici bronze. Izbor radova priredila je Žaklina Marković, kustoskinja Galerije SANU. Nadležna kustoskinja u Narodnom muzeju Zrenjanin je Ivana Arađan, istoričarka umetnosti.

 

Izložba će biti otvorena do 20. novembra.

 

Pročitajte još: Miodrag Majić će otkriti intrigantne detalje u vezi sa romanom „Deca zla“

 

Vajar, likovni pedagog, teoretičar i akademik Svetomir Arsić Basara rođen je 1928. godine u selu Sevce, na Kosovu i Metohiji.

 

Na izložbi „Svetomir Arsić Basara  – Radovi (1998–2018)“, u zrenjaninskom muzeju, biće izdvojeni primeri pojedinačnih skulptura, kao i radovi iz nekoliko ciklusa na kojima je Basara radio u periodu od 1998. do 2018. godine. Ističu se „Sveti ratnici“ (bronza), skulptura „Mač u Hristovoj ruci“ (drvo i metal), skulpture iz ciklusa „(Ne)milosrdni anđeo“ (metal), „Oklopnik cara Lazara“ (više skulptura, drvo i metal), „Car Lazar“ (drvo i metal), „Putir Nemanjića“ (drvo i metal), skulpture iz ciklusa „Simfonija“ (drvo i metal), „Egzodus ruralni“ (drvo i metal) i „Egzodus urbani“ (drvo i metal).

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz