Kultura Vesti Zrenjanin

Svečano otvaranje izložbe „Ptice i njihove porodice“

izložba ptice i njihove porodice

Svečano otvaranje izložbe „Ptice i njihove porodice“ održaće se u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u četvrtak, 28. novembra, u 19 časova.

 

Autorka izložbe je Nataša Knežević, viši kustos – biolog u Narodnom muzeju Zrenjanin.

 

Izložba će biti otvorena do 14. februara 2020. godine, a ulaz je slobodan.

 

Osnovni cilj izložbe „Ptice i njihove porodice“ je da publici prikaže faunu ptica koje su karakteristične za naše područje, da istakne njihov način života i njihova staništa, da ukaže na ugrožene vrste i potrebu da se one zaštite i očuvaju. Srednji Banat je veliko vodeno čvorište, jer leži na Begeju, Tisi i Tamišu. Obuhvata i veliki broj bara, mrtvaja, kanala i ribnjaka. Stoga je ova teritorija bogata pticama vodenih staništa, poput sive i bele čaplje, velikog i malog kormorana, patke, vodenog gnjurca, galebova, orla belorepana… Pored toga, veći procenat teritorije čine obradive površine. Ptice koje se najčešće sreću po atarima srednjeg Banata su fazani, jarebice, prepelice, grlice, vrane, svrake, vrapci, laste, rode…

 

Pročitajte još: Đino Lajneveber pobednik 10. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala

 

Ornitološka zbirka Narodnog muzeja Zrenjanin danas broji 297 predmeta, odnosno dermoplastičnih preparata ptica. Najveći deo predmeta preuzet je nakon zatvaranja Više pedagoške škole u Zrenjaninu 1978. godine. Tada je, odlukom Likvidacione komisije, ceo inventar biološkog kabineta trajno ustupljen Narodnom muzeju Zrenjanin. U narednim godinama uvećavao se broj predmeta. Tehnološko-poljoprivredni institut „Servo Mihalj“ u Zrenjaninu je 1989. godine trajno ustupio Muzeju ukupno 22 preparirane ptice. Prirodnjačko odeljenje, tokom 1999. godine, dobija poklon-kolekciju Emila Gladića iz Kumana, koja broji 28 prepariranih ptica. I konačno, 2012. godine, fond je uvećan za još jednu poklon-kolekciju Vladimira Omčikusa iz Perleza, od ukupno 41 predmeta.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz