Kultura Vesti Zrenjanin

SNP predstavlja prvi ikada zabeležen međunarodni online koncert!

snp koncert

#DistanTogether je prvi ikada zabeležen međunarodni onlajn koncert koji će se održati u subotu, 11. aprila, u 20.30 časova, na YouTube kanalu Srpskog narodnog pozorišta (SNP).

 

Učestvuju četiri države, tri orkestra i tri hora. Pod dirigentskom palicom italijanskog dirigenta Andree Solinasa, muzičari će izvesti Betovenovu „Odu radosti“, u čast 250 godina od rođenja ovog slavnog kompozitora.

 

Nastupiće Benevento filharmonija iz Italije, Samsun Devlet opera i balet iz Turske, hor iz Kine, kao i inicijatori – članovi orkestra i hora Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Gotovo 60 umetnika nastupiće zajedno, ali iz svojih domova.

 

Pročitajte još: VIRTUELNI HOR PANNONICA: 35 pevača poslalo snažnu muzičku poruku

 

SNP, nakon zatvaranja sala kao posledice pandemije, pronašlo je način da ostane uz svoju publiku. Našlo je i način da pruži podršku drugim narodima, medicinskim radnicima i svima onima koji su nekoga izgubili ili se bore za život i dalje. Numera „Bella ciao“, u aranžmanu Konstantina Blagojevića i uz maestra Andreu Solinasa, neočekivano je obišla svet.

 

Nebrojene pozitivne reakcije, ali i molbe za saradnju i čak naručivanje numera, kako kažu u Operi Srpskog narodnog pozorišta, podstakli su ih da i ovog puta odu korak. Zapravo, da načine astronomski korak! Naime, tri orkestra – iz Srbije, Italije i Turske, zajedno sa horom iz naše zemlje, Turske i Kine, održaće online koncert. Zajedno, ali od kuće.

 

Andrea Solinas: Ponovo otkrivamo vrednost umetnosti

 

– Niko od nas nije ovako nešto doživeo ranije. U ovom trenutku tišine, verujem da ponovo otkrivamo vrednost umetnosti, od literature do slikarstva i muzike. Muzeji se otvaraju digitalno, lakše su nam dostupne biblioteke. Pozorišta stavljaju svoje predstave onine. Sada koristimo tehnologiju u našu korist kako bismo doprli do svih onih koji se osećaju sami. Istovremeno pružamo podršku onima koji su radili za nas – objašnjava dirigent iz Italije, maestro Andrea Solinas.

 

Online streaming koncerta moći ćete da pogledate u subotu, 11. aprila, u 20.30 časova, na YouTube kanalu Srpskog narodnog pozorišta. Isti link biće direktno emitovan u sve četiri države.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM