Kultura Vesti Zrenjanin

Slobodan Mandić u najužem izboru za književnu nagradu “Stevan Pešić”

slobodan mandić
Foto: NMR Info

Roman “Panonski palimpsesti”, čiji je autor Slobodan Mandić, našao se u najužem izboru za književnu nagradu „Stevan Pešić“, saopštila je Gradska biblioteka u Novom Sadu. Ovu nagradu dodeljuju Gradska biblioteka u Novom Sadu i Savet Mesne zajednice Kovilj, u okviru Memorijala “Stevan Pešić”.

 

Članovi žirija, Zoran Đerić (predsednik), Zdenka Valent Belić i Vladimir Gvozden, odabrali su tri knjige u najuži izbor za tu nagradu.

 

Tri dela odabrana u poslednjoj fazi konkursa nagrade “Stevan Pešić” su zbirka poezije “Ogledala Oka Nedremana” Ivana Negrišorca (Laguna, Beograd 2019), roman “Panonski palimpsesti” Slobodana Mandića (Agora, Novi Sad i Gradska biblioteka “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina 2019) i putopisna proza “Kubanske prijateljice” Radmile Gikić Petrović (Akademska knjiga, Novi Sad 2020).

 

PROČITAJTE JOŠ: Iz štampe izašla knjiga “Crveno i plavo” Dragoslava Mihailovića

 

Roman „Panonski palimpsesti” vodi nas u lavirinte prepoznavanja dominantnih motiva i likova iz prethodnih Mandićevih romana. Vodi nas u prostore izuzetne istorijske metafikcije, snova i fantazija. Isto tako, vodi nas i u realnost, katkad surovu, a katkad ispunjenu slatkoćom življenja.

 

I kao da nekakva imaginarna ruka briše sve prethodno napisano, iznova ispisujući novu povest i nova sećanja, nove želje, na kraju krajeva i novi identitet protagonista ovog romana, dajući primat Priči i svoj toj dragocenosti koju nam Priča može podariti u bogatstvu semantičkih nijansi… Kada trijumfuju Jezik i magija reči…

 

Slobodan Mandić je autor više romana i zbirki pripovedaka

 

Slobodan Mandić je savremeni prozni stvaralac. Rođen je pet dana pre isteka 1947. godine u Sutjesci, u opštini Sečanj. Autor je više romana i zbirki pripovedaka, esejista i autor dokumentarne proze. Nјegov roman “Očev novi mandat”, u izdanju Agore i Gradske biblioteke u Zrenjaninu, nagrađen je značajnim književnim priznanjem, nagradom „Danko Popović“ za najbolju knjigu proze.

 

Mandić je prošle godine bio i dobitnik novoustanovljene književne nagrade Matice srpske „Beskrajni plavi krug”. Ovu nagradu dobio je upravo za roman „Panonski palimpsesti”.

 

Nagrada „Stevan Pešić“ se dodeljuje od 1995. godine, u znak sećanja na Stevana Pešića (1936–1994), pesnika, pripovedača, esejistu, putopisca i dramskog pisca. Nagrada se dodeljuje najboljem novoobjavljenom književnom delu ostvarenom na srpskom jeziku u žanrovima i duhu koje je zastupao ovaj pisac.

 

Prošlogodišnji dobitnik ove nagrade bio je pesnik iz Novog Sada Selimir Radulović za knjigu „Dvanaest“.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM