• Iz štampe izašla knjiga „Crveno i plavo“ Dragoslava Mihailovića

    Knjiga „Crveno i plavo” Dragoslava Mihailovića objavljena je u izdanju Banatskog kulturnog centra (BKC). U ovoj knjizi je izbor njegovih članaka, govora i ogleda, pi­sanih od 1968. do 1999. godine.   Knjiga je objavljena u ediciji „Ogledi” BKC-a, a urednik je Radovan Vlahović.   „O čemu pripoveda ponekad raspričani, pone­kad bre­vi­lokventni Mihailović? O „prestup­nom političkom mi­šlje­nju”, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Iz štampe izašla knjiga „Crveno i plavo“ Dragoslava Mihailovića

    Knjiga „Crveno i plavo” Dragoslava Mihailovića objavljena je u izdanju Banatskog kulturnog centra (BKC). U ovoj knjizi je izbor njegovih članaka, govora i ogleda, pi­sanih od 1968. do 1999. godine.

     

    Knjiga je objavljena u ediciji „Ogledi” BKC-a, a urednik je Radovan Vlahović.

     

    „O čemu pripoveda ponekad raspričani, pone­kad bre­vi­lokventni Mihailović? O „prestup­nom političkom mi­šlje­nju”, o verbalnom deliktu, o glu­­postima nacionalne i državne politike, o moralnim ogrešenjima javnih li­čno­sti, o velikim knji­­ževnim i političkim aferama, o konformizmu, o zlu i o dobroti, o književnim delima, o jav­nim nedelima, o ljubavnoj vezi tajne policije i li­terature, o likvidatorima i likvidiranima, o događajima koji su potresli državu, o neovlašće­nom uvlačenju naro­da Srbije u besmislicu zvanu treća Jugoslavija, o izmišlje­noj crnogorskoj na­ciji, o srbofobiji na Zapadu, o reži­mu Slobodana Milo­ševića, o svojim prijateljima i sebi“, piše u predgovoru Milo Gligorijević.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Ivana Damjanov Ilić dobitnica godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine

     

    Gligorijević dodaje da ova Mihailovićeva knjiga liči na svedočenje pred sudom i pod zaklet­vom da će se govoriti istina i samo istina. Ona je svojevrstan podsetnik na borbu najglasovitijih srpskih disidenata protiv živog i mrtvog Tita.

     

    Knjiga objavljena kao nagrada autoru

     

    Knjiga „Crveno i plavo” Dragoslava Mihailovića objavljena je kao nagrada autoru povodom dodeljivanja Gramate „Pesničke republike”, na osnovu konkursa „Propuštena prilika” za najbolju knjigu objavljenu u poslednjih pola veka, za knjigu „Kad su cvetale tikve” (Matica srpska, Novi Sad 1968).

     

    Dragoslav Mihailović je rođen 1930. godine u Ćupriji. Objavio je sledeće knjige: „Frede, laku noć“, „Kad su cvetale tikve“, „Petrijin venac“, „Uhvati zvezdu padalicu“, „Čizmaši“, „Uvođenje u posao“, „Goli otok 1–5“, „Crveno i plavo“, „Vijetnamci“, „Vreme za povratak“, „Lov na stenice“, „Gori Morava“, „Zlotvori“, „Kratka istorija satiranja“, „Jalova jesen“, „Treće proleće“, „Majstorsko pismo“, „Skupljač“, „Preživljavanje“ i dr.

     

    Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti. Dobitnik je mnogih značajnih nagrada. Prevođen je na većinu evropskih jezika. Živi i stvara u Beogradu.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin

    Muškarcu iz Srbije transplantirana pluća u Mađarskoj

    Muškarcu iz Srbije uspešno su o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje transplantirana pluća u bolnici u Budimpešti, gde se trenutno oporavlja od zahvata koji je trajao deset sati, […]