Kultura Vesti Zrenjanin

Iz štampe izašla knjiga “Crveno i plavo” Dragoslava Mihailovića

knjiga crveno i plavo

Knjiga „Crveno i plavo” Dragoslava Mihailovića objavljena je u izdanju Banatskog kulturnog centra (BKC). U ovoj knjizi je izbor njegovih članaka, govora i ogleda, pi­sanih od 1968. do 1999. godine.

 

Knjiga je objavljena u ediciji „Ogledi” BKC-a, a urednik je Radovan Vlahović.

 

“O čemu pripoveda ponekad raspričani, pone­kad bre­vi­lokventni Mihailović? O „prestup­nom političkom mi­šlje­nju”, o verbalnom deliktu, o glu­­postima nacionalne i državne politike, o moralnim ogrešenjima javnih li­čno­sti, o velikim knji­­ževnim i političkim aferama, o konformizmu, o zlu i o dobroti, o književnim delima, o jav­nim nedelima, o ljubavnoj vezi tajne policije i li­terature, o likvidatorima i likvidiranima, o događajima koji su potresli državu, o neovlašće­nom uvlačenju naro­da Srbije u besmislicu zvanu treća Jugoslavija, o izmišlje­noj crnogorskoj na­ciji, o srbofobiji na Zapadu, o reži­mu Slobodana Milo­ševića, o svojim prijateljima i sebi”, piše u predgovoru Milo Gligorijević.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ivana Damjanov Ilić dobitnica godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine

 

Gligorijević dodaje da ova Mihailovićeva knjiga liči na svedočenje pred sudom i pod zaklet­vom da će se govoriti istina i samo istina. Ona je svojevrstan podsetnik na borbu najglasovitijih srpskih disidenata protiv živog i mrtvog Tita.

 

Knjiga objavljena kao nagrada autoru

 

Knjiga „Crveno i plavo” Dragoslava Mihailovića objavljena je kao nagrada autoru povodom dodeljivanja Gramate „Pesničke republike”, na osnovu konkursa „Propuštena prilika” za najbolju knjigu objavljenu u poslednjih pola veka, za knjigu „Kad su cvetale tikve” (Matica srpska, Novi Sad 1968).

 

Dragoslav Mihailović je rođen 1930. godine u Ćupriji. Objavio je sledeće knjige: “Frede, laku noć”, “Kad su cvetale tikve”, “Petrijin venac”, “Uhvati zvezdu padalicu”, “Čizmaši”, “Uvođenje u posao”, “Goli otok 1–5”, “Crveno i plavo”, “Vijetnamci”, “Vreme za povratak”, “Lov na stenice”, “Gori Morava”, “Zlotvori”, “Kratka istorija satiranja”, “Jalova jesen”, “Treće proleće”, “Majstorsko pismo”, “Skupljač”, “Preživljavanje” i dr.

 

Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti. Dobitnik je mnogih značajnih nagrada. Prevođen je na većinu evropskih jezika. Živi i stvara u Beogradu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM