Kultura Vesti Zrenjanin

Slika “Seoski predeo” vodila se kao nestala, sada će se naći pred publikom

seoski predeo

Izložba radova Dragoslava Stojanovića Sipa “Seoski predeo” biće otvorena u ponedeljak, 28. juna, u 19 časova, u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

 

Autorka i kustoskinja izložbe je Slavica Popov.

 

Primenjeni i likovni umetnik Dragoslav Stojanović Sip (1920-1976) je Vojvodini, svom zavičaju, ostao privržen kako motivima koje je crpeo iz vojvođanskog predela, tako i učešćem u likovnom životu vojvođanskih kolonija.

 

PROČITAJTE JOŠ: PerSu marketi podržavaju manifestaciju “Nedelja kulture” u Zrenjaninu

 

U periodu od 1956. do 1973. u Umetničkoj koloniji Ečka boravio je 16 puta i za kolekciju Savremene galerije Zrenjanin ostavio je 14 radova.

 

U Zrenjaninu je 1967. uradio i vitraže u svečanoj sali zgrade nekadašnjeg Komiteta. Zalagao se za bolјu saradnju razvijene zrenjaninske industrije i umetnosti. Takođe je omogućio jednoj muzejskoj ustanovi da stvori svoj jasan i prepoznatlјiv vizuelni identitet kreirajući logo za Savremenu galeriju Zrenjanin.

 

U njegovim radovima se primećuje kolebanje između čiste geometrijske apstrakcije i stilizovane figure, dok ih sve povezuje potreba za uspostavlјanjem ritma. U tematskom smislu njegovi radovi neguju, bez obzira na medij, sa jedne strane oblike čiste geometrije sa čisto bojenim površinama, a sa druge strane sećanje na predmetni svet odnosno predele Vojvodine i fasade seoskih kuća.

 

Izložba 13 radova Dragoslava Stojanovića Sipa bila je otvorena u Salonu Savremene galerije Zrenjanin maja 2015. godine. Tada je, međutim, zbog vanrednih okolnosti, nakon nedelјu dana bila zatvorena.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Sada će publika ponovo imati priliku da vidi njegove radove, kao i sliku “Seoski predeo” nastalu 1956. na Prvoj koloniji u Ečki. Slika se prilikom realizacije izložbe 2015. vodila kao nestala, a koja je vraćena 2019. Savremenoj galeriji Zrenjanin.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM