Kultura Vesti Zrenjanin

SLIKA 2021: Umetnici upoznali grad i sela iz druge perspektive

slika 2021

Izložba radova sa 66. saziva Umetničke kolonije Ečka „Slika 2021“ biće otvorena u ponedeljak, 13. decembra, u 19 časova, u izložbenom salonu Savremene galerije Zrenjanin. Postavka će zrenjaninskoj publici biti dostupna do kraja godine.

 

Učesnici izložbe su Vladimir Bjeličić, Violeta Vojvodić, Jelena Grujičić i Vuk Ćuk. Selektorka i kustoskinja projekta je Sunčica Lambić Fenjčev.

 

PROČITAJTE JOŠ: Bijenale akvarela u Zrenjaninu: Novi izazovi tokom fatalnih devedesetih (2)

 

– Smišljajući kako da „doskočimo“ izazovu, danas tako često korišćenom terminu, koji nam je priredila pandemija tokom 2020. godine, nismo ni pomišljali da nas slična situacija čeka i tokom planiranja saziva umetnika u koloniji i sledeće, 2021. godine. Uslovi malo drugačiji, naizgled opušteniji ili bolje rečeno, poznatiji, ali ipak i dalje su na snazi sve mere opreza propisane epidemiološkim preporukama u prethodnoj godini. Tako smo i ove godine odlučili da je najbolji način održavanja kolonije izlet brodićem po Begeju. On je, za razliku od prethodnog saziva, produžen na vikend. Tokom njega su umetnici uspeli da se upoznaju i sa okruženjem u kojem se tradicionalno, već 66. put, održava Saziv Umetničke kolonije Ečka – „Slika“ – objašnjava selektorka i kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev.

 

Susreli se sa surovim obrisima napuštenih fabrika

 

Ove godine umetnici se generalno vraćaju svojim umetničkim istraživanjima. Tako Jelena Grujičić ostaje dosledna svom umetničkom preispitivanju uloge žene i majke u današnjem društvu. Kod ostalih umetnika primetno je da njihova razmišljanja u velikoj meri zaokuplja prostor u kojem su boravili – Ečka i Zrenjanin.

 

– Izlet brodićem dao je priliku umetnicima da upoznaju ova mesta iz druge perspektive. Grad i selo viđeni sa reke omogućili su umetnicima da uživaju u prelepim pejzažima banatske ravnice. Ali, i da se susretnu sa surovim, čak zastrašujućim obrisima napuštenih fabrika nekadašnjeg poznatog industrijskog grada. Takođe, boravak u paviljonu kolonije u parku Kaštela u Ečki pružio im je mogućnost upoznavanja sa lokalnim stanovništvom, istorijom i legendama ovog mesta. Neki su imali priliku i da stvore sopstvenu legendu – naglašava Lambić Fenjčev.

 

slika 2021

 

Reflektovana slika društva u novonastalim okolnostima

 

Rad Vuka Ćuka zanimljiva je priča ispisivanja lične memorije lutanjem prostorima sela Ečka, reke Begej i Carske bare. Vladimir Bjeličić re/kreira poznate legende koje se tiču sela i Kaštela u Ečki. Violeta Vojvodić, poreklom iz Zrenjanina, veoma je zainteresovana za budućnost grada u svetlosti aktuelnih dešavanja i govori o značaju voda na ovim prostorima.

 

Nažalost, sveprisutna pandemija ipak je umešala prste i u ovaj saziv. Usled bolesti, Mira Odić nije uspela da ovaj „izazov“ realizuje u datom vremenu. Ona će biti specijalni, „kovid gost“ na izložbi učesnika sledećeg saziva „Slika“.

 

I ove godine saziv umetnika u koloniji „Slika“ reflektovao je sliku društva u novonastalim okolnostima. Posmatranje radova četvoro prisutnih umetnika na izložbi, kao i odsustvo jednog pružaju celovitu sliku jednog mikrosveta koji jeste paradigma naše svakodnevice.

 

Izložba radova 66. saziva Umetničke kolonije Ečka – „Slika 2021“ se održava u skladu sa preporukama u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grada Zrenjanina.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz