Kultura Vesti Zrenjanin

Bijenale akvarela u Zrenjaninu: Novi izazovi tokom fatalnih devedesetih (2)

bijenale akvarela u zrenjaninu
Foto: Savremena galerija Zrenjanin

Savremena galerija Zrenjanin je ove godine, po 14. put, organizovala Bijenale akvarela. U pitanju je jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti kulture u našem gradu.

 

Bijenale akvarela u Zrenjaninu je pokrenuto još 1991. godine sa osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela, u okviru savremenog likovnog stvaralaštva.

 

Više o tome i o istorijatu ovog događaja za portal zrenjaninski.com govori viša kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev iz Savremene galerije Zrenjanin.

 

Danas vam donosimo drugi nastavak priče, a prvi deo možete PROČITATI OVDE.

 

Godine 1977. Savremena galerija je organizovala retrospektivnu izložbu „Akvarel likovnih umetnika Vojvodine – učesnika u radu likovnih kolonija“. Izložba je upriličena u čast 25. godišnjice osnivanja umetničkih kolonija u Vojvodini. Planirajući manifestaciju, galerija je imala u vidu ne samo jubilej, već je akvarel postavila u središte izložbene delatnosti. To je učinila zato što se akvarel kao tehnika, po mišljenju organizatora, provlačio u delu pojedinih umetnika, većinom slikara, kao jedna vrsta „intimnih beležaka“ i „brzog zapisa“.

 

– Osamdesetih godina prošlog veka, Savremena galerija počinje sa održavanjem Susreta akvarelista Jugoslavije u Umetničkoj koloniji Ečka. Ti susreti tokom te i naredne decenije postaju njena karakterističnost. U koloniju su pozivani umetnici specijalisti u ovoj tehnici, ali i oni kojima akvarel nije bio osnovno umetničko opredeljenje. Vezivanje Umetničke kolonije Ečka i Savremene galerije Zrenjanin za akvarel kulminiralo je 1991. godine. Tada je u Zrenjaninu organizovano Prvo bijenale akvarela podunavskih zemalja – objašnjava Sunčica Lambić Fenjčev.

 

bijenale akvarela u zrenjaninu
Foto: Savremena galerija Zrenjanin

 

Akvarel spajao umetnike podunavskih zemalja

 

Mora se odati priznanje organizatorima da je u ono vreme planiranje jedne takve manifestacije, kao što je izložba umetnika iz Podunavlja, bilo veoma ambiciozno. Savremena galerija Zrenjanin je tih „fatalnih devedesetih“ bila i te kako aktivna. Pokušavala je na svoj način da pruži doprinos dinamičnim dešavanjima na srpskoj umetničkoj sceni, koja se s jedne strane kretala od povratka modernističkim principima u umetnosti do pojava tradicionalističkog slikarstva koje je često skretalo u istorijske, nacionalističke teme i mitove.

 

Sama tehnika akvarela, prema rečima likovnog kritičara Srete Bošnjaka „svojim plastičkim strukturama, materijom i tehnikom pripada onoj liniji naše savremene umetnosti koja još razvija klasične likovne norme i principe“. Ona se u praksi javlja „kao jedna od spona između tradicije i savremenosti“.

 

– I tom svojom osobenošću, ova tehnika je bila idealna da spoji umetnike podunavskih zemalja, a da se pažnja sa aktuelnih kriznih događaja u zemlji, ako je to uopšte bilo moguće, pomeri u nekom drugom pravcu. Izložba „Prvog bijenala akvarela podunavskih zemalja“ bila je koncipirana tako da je iz svake zemlje Podunavlja bio pozvan po jedan selektor koji je po sopstvenom izboru birao umetnike iz svoje zemlje. Osnovna ideja je bila prikazati karakteristična akvarelistička ostvarenja devete decenije – navodi Sunčica Lambić Fenjčev.

 

bijenale akvarela u zrenjaninu
Foto: Savremena galerija Zrenjanin

 

Manji problemi organizacionog tipa

 

Uz manje probleme organizacionog tipa uslovljenih aktuelnim društveno-političkim događajima (izostali su učesnici iz Nemačke i Austrije) ova izložba je gledajući iz širih okvira bila uspešna.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Međutim, već tada je bilo sasvim jasno da je u tadašnjim društvenim prilikama bilo nemoguće nastaviti sa ovako ambicioznim projektom. Zato je 1993. godine organizovano Bijenale jugoslovenskog akvarela. Za planiranje izložbe ovakvog tipa organizatori su našli uporište u tome što je Republika Hrvatska 1991. godine donela odluku da u kontekstu društveno-političkih događanja ne postoje više potrebe za održavanjem manifestacija koje su koncepcijski zamišljene kao jugoslovenske. Iz tog razloga se ugasilo Bijenale akvarela Jugoslavije u Karlovcu. Stoga je Savremena galerija odlučila da organizuje Bijenale jugoslovenskog akvarela u novim okolnostima – objašnjava Lambić Fenjčev.

 

(nastaviće se)

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.