• Sledeće nedelje komemorativni skup posvećen Milevi Šijaković

    Komemorativni skup posvećen Milevi Šijaković, višoj kustoskinji Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, koja je preminula početkom godine, biće održan u Salonu zrenjaninskog Muzeja u utorak, 14. februara, u 12 časova.   Mileva Šijaković (1956-2023) u Umetničko odeljenje zrenjaninskog muzeja, a posebno u Zbirku primenjene umetnosti koju je vodila, utkala je svo svoje znanje, stručnost […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Sledeće nedelje komemorativni skup posvećen Milevi Šijaković

    Komemorativni skup posvećen Milevi Šijaković, višoj kustoskinji Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, koja je preminula početkom godine, biće održan u Salonu zrenjaninskog Muzeja u utorak, 14. februara, u 12 časova.

     

    Mileva Šijaković (1956-2023) u Umetničko odeljenje zrenjaninskog muzeja, a posebno u Zbirku primenjene umetnosti koju je vodila, utkala je svo svoje znanje, stručnost i ljubav. Danas ne možete da prođete stalnom postavkom Umetničkog odeljenja a da u skoro svakoj prostoriji ne vidite trag njenih promišljanja, znanja, ljubavi prema poslu i prema toj zgradi u kojoj je provela ceo svoj radni vek.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Divani i sećanja: Naši sugrađani će pričati o tome kako se nekad živelo i radilo

     

    Diplomirala je 1982. na odseku istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Zaposlila se 1984. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin. Najpre je radila na poslovima zaštite u okviru tada osnovane jedinice za zaštitu spomenika kulture. Obavlјala je terenski rad u vidu obilaska srednjeg Banata, evidentiranja spomenika kulture, njihovog stanja i sastavlјanja izveštaja.

     

    Od 1988. do penzionisanja 2016. godine vodila je Zbirku primenjene umetnosti zrenjaninskog muzeja. Zvanje kustosa stekla je 1991. pod mentorstvom Vukice Popović, a zvanje višeg kustosa 2010. kada joj je mentor bio Dušan Milovanović. Autor je brojnih izložbi i pratećih kataloga iz oblasti primenjene umetnosti. Pisala je za časopise „Ulaznica“, „Spona“, „Zavičajac“ i „Glasnik muzeja Banata“.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Realizovala je preko 30 izložbi u Narodnom muzeju Zrenjanin. Među njima su se posebno izdvojile autorske „Sto lica stolica“ (2005), „Velikobečkerečki slikar Jozef Goigner“ (1987) i „Staklene posude za piće“ (1998).

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura