Kultura Vesti Zrenjanin

Sledeće nedelje komemorativni skup posvećen Milevi Šijaković

mileva šijaković

Komemorativni skup posvećen Milevi Šijaković, višoj kustoskinji Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, koja je preminula početkom godine, biće održan u Salonu zrenjaninskog Muzeja u utorak, 14. februara, u 12 časova.

 

Mileva Šijaković (1956-2023) u Umetničko odeljenje zrenjaninskog muzeja, a posebno u Zbirku primenjene umetnosti koju je vodila, utkala je svo svoje znanje, stručnost i ljubav. Danas ne možete da prođete stalnom postavkom Umetničkog odeljenja a da u skoro svakoj prostoriji ne vidite trag njenih promišljanja, znanja, ljubavi prema poslu i prema toj zgradi u kojoj je provela ceo svoj radni vek.

 

PROČITAJTE JOŠ: Divani i sećanja: Naši sugrađani će pričati o tome kako se nekad živelo i radilo

 

Diplomirala je 1982. na odseku istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Zaposlila se 1984. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin. Najpre je radila na poslovima zaštite u okviru tada osnovane jedinice za zaštitu spomenika kulture. Obavlјala je terenski rad u vidu obilaska srednjeg Banata, evidentiranja spomenika kulture, njihovog stanja i sastavlјanja izveštaja.

 

Od 1988. do penzionisanja 2016. godine vodila je Zbirku primenjene umetnosti zrenjaninskog muzeja. Zvanje kustosa stekla je 1991. pod mentorstvom Vukice Popović, a zvanje višeg kustosa 2010. kada joj je mentor bio Dušan Milovanović. Autor je brojnih izložbi i pratećih kataloga iz oblasti primenjene umetnosti. Pisala je za časopise „Ulaznica“, „Spona“, „Zavičajac“ i „Glasnik muzeja Banata“.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Realizovala je preko 30 izložbi u Narodnom muzeju Zrenjanin. Među njima su se posebno izdvojile autorske „Sto lica stolica“ (2005), „Velikobečkerečki slikar Jozef Goigner“ (1987) i „Staklene posude za piće“ (1998).

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz