• Divani i sećanja: Naši sugrađani će pričati o tome kako se nekad živelo i radilo

    Zbog velikog interеsovanja publike, u petak, 10. februara, u 18 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće održano još jedno veče posvećeno razgovorima o zemljoradnji i običajima u okviru izložbe „Agrarno nasleđe Banata“.   Na prethodnom događaju, održanom krajem januara, posetioci su evocirali uspomene i pričali iz svojih ličnih iskustava o pitanjima zemljoradnje.   PROČITAJTE […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Divani i sećanja: Naši sugrađani će pričati o tome kako se nekad živelo i radilo

    Zbog velikog interеsovanja publike, u petak, 10. februara, u 18 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće održano još jedno veče posvećeno razgovorima o zemljoradnji i običajima u okviru izložbe „Agrarno nasleđe Banata“.

     

    Na prethodnom događaju, održanom krajem januara, posetioci su evocirali uspomene i pričali iz svojih ličnih iskustava o pitanjima zemljoradnje.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Baka Mira proslavila 96. rođendan: Dobrog je zdravlja i ne propušta Noletove mečeve

     

    Na događaju pod nazivom „Divani i sećanja“ ovog puta reč će dobiti sugrađani Mira Dimitrijević, Milan Stanimirov, Dušan Bojinović, Vladislav Šugić, ali i ostali koji budu zainteresovani da pričom o svojim iskustvima obogate program. Moderatorke događaja su muzejska savetnica – etnološkinja Rajka Grubić i viša muzejska pedagoškinja Ivana Arađan.

     

    „Pozivamo sve zainteresovane sugrađane, koji su detinjstvo proveli na selu ili svedočili različitim tipovima obrade zemlje i običaja, da nam se pridruže, podele sa nama svoja sećanja i ponesu, ukoliko poseduju, stare fotografije sa ovom temom iz svoje porodične arhive“, poručuju iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    agrarno nasleđe banata

     

    Detalјna analiza agrarnog nasleđa Banata

     

    Izložba „Agrarno nasleđe Banata“ predstavlјa zajednički projekat Etnološkog i Prirodnjačkog odelјenja zrenjaninskog muzeja. Njene autorke su Rajka Grubić i viša kustoskinja – biološkinja Nataša Knežević.

     

    Izložbom je obuhvaćena detalјna analiza agrarnog nasleđa Banata. Stoga posetioci mogu da se upoznaju sa obradom zemlјe, najznačajnijim polјskim radovima, alatkama i mašinama koji su korišćeni kroz vreme. Mogu i da saznaju u kojoj meri je agrarno nasleđe povezano sa razvojem porodice, njene obredne prakse i običaje. Takođe, imaju priliku i da saznaju koje su bilјne kulture imale prioritet kroz vekove i kako se i zašto menjala njihova zastuplјenost na terenu.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Na izložbi su predstavlјeni predmeti iz etnološke i prirodnjačke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložene su polјoprivredne alatke, oruđa i mašine, semena, presovane bilјne vrste, fotografije sa najznačajnijim polјskim radovima ali i običajnim radnjama koje su izvođene sa cilјem da zaštite useve od nepogoda, osiguraju bogatiju žetvu, dozovu kišu u sušnim periodima i drugo.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura