• Skandal na književnom konkursu: Autoru oduzeto priznanje zbog plagijata

    Biblioteka „Branko Radičević“ i istoimeni Klub knjige iz Žitišta doneli su odluku da se Aleksandru M. Devetaku iz Vrbasa oduzme priznanje „Belo pero“, koje mu je dodeljeno za najbolju kratku priču na 20. književnom konkursu „Banatsko pero“. Priznanje je Devetaku dodeljeno za priču „Požuteli kredit“. U međuvremenu je utvrđeno da je u pitanju plagijat.   […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Skandal na književnom konkursu: Autoru oduzeto priznanje zbog plagijata

    Biblioteka „Branko Radičević“ i istoimeni Klub knjige iz Žitišta doneli su odluku da se Aleksandru M. Devetaku iz Vrbasa oduzme priznanje „Belo pero“, koje mu je dodeljeno za najbolju kratku priču na 20. književnom konkursu „Banatsko pero“. Priznanje je Devetaku dodeljeno za priču „Požuteli kredit“. U međuvremenu je utvrđeno da je u pitanju plagijat.

     

    U obrazloženju ovakve odluke, koje su potpisali v.d. direktora biblioteke Robertina Šijan i predsednik Kluba knjige Predrag Radaković, navodi se da je Ljubomir Ilić iz Male Krsne dostavio dokaze da je priča objavljena u zborniku „Rađanje tišine“, pod nazivom „Požuteli kredit“, zapravo plagijat.

     

    Naime, priča pod nazivom „Kredit“, čiji je autor Ljubomir Ilić, objavljena je još 1992. godine u novinama za humor i satiru, poeziju i prozu, brigu i razbibrigu „Zbornik lige duhovitih“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Proglašeni pobednici književnog konkursa “Ulaznica 2020”

     

    Biblioteka i Klub knjige „Branko Radičević“ su odluku o oduzimanju priznanja javno objavili, zajedno sa priloženim dokumentima koji dokazuju da je autor iz Vrbasa na konkurs priložio plagijat.

     

    Na književnom konkursu „Banatsko pero 2020“, za neobjavljene priče, pesme i aforizme, pravo učešća imali su svi autori koji pišu na srpskom jeziku. Tema je bila slobodna. Jedan autor je mogao da konkuriše u sva tri žanra, pod istom šifrom.

     

    Žiri, koji imenuje organizacioni odbor, odabrao je radove koji će biti objavljeni u zborniku. Autori najboljih radova dobijaju diplome „Belo pero“.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura