Kultura Vesti Zrenjanin

Šestoro pesnika ušlo u uži izbor za književnu nagradu „Đura Jakšić“

đura jakšić

U uži izboru za nagradu „Đura Jakšić“, za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku, po odluci tročlanog žirija, ove godine predloženo je šestoro pesnika.

 

Nagrada „Đura Jakšić“, koju dodeljuje istoimena Narodna biblioteka iz Srpske Crnje, dodeljuje se 34. put za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku, objavljenu u toku prethodne godine. Nagrada će biti uručena u okviru manifestacije „Dani Đure Jakšića – Liparske večeri“, 58. po redu, koji će se  održati od 2. do 8. juna  u Srpskoj Crnji. Dobitniku pripada novčani iznos u dinarskoj protivvrednosti od 1.000 evra, kao i diploma.

 

Žiri u sastavu Miroslav Cera Mihailović, Branislav Živanović  i Jovan Zivlak, kao predsednik, nakon uvida u stotinak naslova koji su pristigli na konkurs, doneo je odluku da u uži izbor budu predloženi: Marija Šimoković – „Pozajmljena svetlost“, Radivoj Šajtinac – „Nepoznata priroda“, Dragan Jovanović Danilov – „Um podivljale reke“, Saša Nišavić – „Zaboravljeni dečak“, Tanja Stupar Trifunović – „Razmnožavanje domaćih životinja“ i Dragan Bošković – „Ave Maria!“.

 

Pročitajte još: Dan Ćirila i Metodija obeležen u Baroknoj sali Gradske kuće (Foto)

 

„Žiri je zaključio da je prošlogodišnja pesnička produkcija bila poetički raznovrsna. Odaziv na konkurs je bio izraz uvažavanja ovog priznanja. A poezija je nesporno prisutna u velikom broju kulturnih centara u Srbiji. Njena čitalačka i kritička recepcija vredna je svakog uvažavanja. Žiri je razmatrao prva izdanja knjiga, posvećujući pažnju pesnicima moderne jezičke osetljivosti, složene percepcije stvarnosti i jezičkih gestova. Oni gaje moderan način razumevanja i praktikovanja poezije naspram oveštalih  i iscrpljenih vidova pevanja uopšte“, navodi se u odluci žirija.

 

Žiri će saopštenje o dobitniku nagrade obelodaniti najkasnije do 27.  maja. Svečano uručenje nagrade je 2. juna, u Srpskoj Crnji, u okviru manifestacije „Liparske večeri“.

 

Laureati nagrade „Đura Jakšić“ su najugledniji savremeni srpski pesnici. Među njima su i Ljubomir Simović, Rajko Petrov Nogo, Vojislav Despotov, Novica Tadić, Radmila Lazić, Milan Nenadić, Matija Bećković…

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.