Društvo Vesti Zrenjanin

Dan Ćirila i Metodija obeležen u Baroknoj sali Gradske kuće (Foto)

dan ćirila i metodija
Foto: Aleksandar Blanuša

Dan Ćirila i Metodija po prvi put je obeležen i u Zrenjaninu, pod okriljem organizacije „Svetosavlje“, a u saradnji sa Gradom Zrenjaninom.

 

Dan Ćirila i Metodija, 24. maj, datum je u kojem se obeležava dan slovenske pismenosti i kulture, čiji su utemeljitelji slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije. Zrenjaninska organizacija „Svetosavlje“ potrudila se da se taj dan, koji je od ove godine i državni praznik, dostojno obeleži i u našem gradu, skupom u Baroknoj sali Gradske kuće.

 

Na skupu je uvodnu reč imao zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. On je naglasio da Grad Zrenjanin u potpunosti podržava i pozdravlja odluku državnih organa da 24. maj postane državni praznik u Srbiji. Santovac je ocenio da je obaveza države i srpskog naroda da sačuva ćirilicu kao svoje pismo. Dodao je i da je potrebno ciljanim merama podsticati i stimulisati njenu upotrebu.

 

Moderator skupa bio je predsednik organizacije „Svetosavlje“ Dragan Vidaković. Učesnici su bili istoričar Slobodan Milin i novinar Aleksandar Gajšek. Gost večeri bila je Aleksandra Ninković Tašić, multikulturni ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona i predsednica Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“. Svečanom tonu skupa doprineo je i nastup hora „Žene mironosice“.

 

O žitiju i značaju prosvetitelja Ćirila i Metodija, i tragu koji su ostavili u prosvetiteljskoj istoriji slovenskih naroda, govorio je istoričar Slobodan Milin. On je ocenio da bi Sloveni bili asimilovani i utopili bi se u druge narode, da nije bilo osnivača slovenske književnosti i tvoraca prvog slovenskog pisma, glagoljice. Milin je ukazao da se uvođenjem novog praznika Srbija pridružila grupi šest slovenskih država, i to Rusiji, Ukrajini, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj, koje praznuju dan Ćirila i Metodija.

 

dan ćirila i metodija
Foto: Aleksandar Blanuša

 

Prosvećenosti nikad dosta

 

Aleksandar Gajšek, autor kultne TV emisije Agape, istakao je da iz sveg srca podržava proglašenje Dana Ćirila i Metodija za državni praznik. Tumačeći značaj dvojice prosvetitelja iz rane slovenske istorije, on je podsetio i na besede upokojenog akademika Vladete Jerotića o prosvećenosti. Jerotić je govorio – prosvećenosti nikad dosta. Pri čemu je prosvećenost tumačio ne samo kao čovekovu potrebu da bude čovek civilizacije, već i prosvetljenja i oboženja. A oboženje definiše kao susret dve ljubavi – božanske, koja silazi, i ljudske, koja se uzdiže.

 

Najavljena kao gost večeri, Aleksandra Ninković Tašić, koja je poznata i kao sakupljač najobimnije građe o našem velikanu Mihajlu Pupinu Idvorskom, predstavila je svoju knjigu „Zvezdobrojci“. U njoj su oživljene priče o trojici velikih srpskih naučnika Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli i Milutinu Milankoviću.

 

– Merom kojom smo merili naše pretke i Boga, i naše su mere – jedna je od upozoravajućih rečenica Aleksandre Ninković Tašić. Ona je i ovom prilikom ukazala da moramo biti ponosni na svoje velikane, koji su osim neizbrisivog traga u nauci, utisnuli srpski pečat u svetsku istoriju.

 

– Pupinovu knjigu „Od pašnjaka do naučenjaka“ Nemci preporučuju sa napomenom – ova se knjiga mora davati najboljim đacima. Jer, to je najbolji moralni obrazac. Mi moramo prihvatiti moralni obrazac naših zvezdobrojaca – poručuje Aleksandra Ninković Tašić.

 

Predsednik organizacije Svetosavlje Dragan Vidaković ocenio je skup u Baroknoj sali kao veoma značajan za Zrenjanin. A ovogodišnji 24. maj kao istorijski datum, jer se po prvi put obeležava kao državni praznik.

 

– Za „svetosavce“ ovo je uvek bio značajan datum. Posebno je važan u godini kada obeležavamo osam vekova autokefalnosti Spske pravoslavne crkve – zaključio je Vidaković.

 

 

Podeli članak