Kultura Vesti Zrenjanin

Senka Vlahović u Bratislavi predstavlja radove naših savremenih ilustratora

senka vlahović
Senka Vlahović (Foto: Banatski kulturni centar)

Izložba „Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu”, čija je autorka Senka Vlahović, održaće se u Međunarodnoj ustanovi umetnosti za decu „Bibiana“ u Bratislavi.

 

Izložba će biti otvorena od 1. avgusta do 15. septembra, u Galeriji „Dušan Rol”, u saradnji ove ustanove sa Banatskim kulturnim centrom iz Novog Miloševa.

 

– Planirano je da otvaranju izložbe prisustvuje i ambasadora Republike Srbije u Slovačkoj Momčilo Babić. Izložba, inače, obuhvata ilustracije 25 savremenih srpskih ilustratora knjiga za decu po mom izboru – kaže Senka Vlahović, kustoskinja izložbe.

 

Na izložbi će se naći isključivo ilustracije objavljenih knjiga za decu.

 

– Ovaj izbor naše trenutne ilustratorske scene, predstavljen u inostranstvu, u svojevrsnoj „Meki” evropske i svetske ilustracije kakva je „Bibiana”, omogućava srpskim ilustratorima da budu viđeniji i zastupljeniji na stranom tržištu. Omogućava im i da srpsku ilustraciju knjige za decu predstave u inostranstvu u najboljem svetlu – ističe Vlahović.

 

Pročitajte još: Ikona sa predstavom Bogorodice eksponat meseca u Narodnom muzeju

 

Ona je, inače, autorka više stručnih knjiga u oblasti ilustracije. Dobitnica je nagrade ULUPUDS-a na Sajmu knjiga u Beogradu. Osnivač je i direktor Festivala ilustracije „BookILL fest”. Učesnica je više međunarodnih simpozijuma i članica više žirija u Srbiji i inostranstvu.

 

Za izložbu su odabrani radovi bardova srpske ilustracije, poput profesora Rastka Ćirića i Dušana Petričića. Tu su i radovi najmlađih autora, koji su poslednjih godina imali zapažene knjige.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz