Kultura Vesti Zrenjanin

Senka Vlahović u Bratislavi predstavlja radove naših savremenih ilustratora

senka vlahović
Senka Vlahović (Foto: Banatski kulturni centar)

Izložba „Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu”, čija je autorka Senka Vlahović, održaće se u Međunarodnoj ustanovi umetnosti za decu „Bibiana“ u Bratislavi.

 

Izložba će biti otvorena od 1. avgusta do 15. septembra, u Galeriji „Dušan Rol”, u saradnji ove ustanove sa Banatskim kulturnim centrom iz Novog Miloševa.

 

– Planirano je da otvaranju izložbe prisustvuje i ambasadora Republike Srbije u Slovačkoj Momčilo Babić. Izložba, inače, obuhvata ilustracije 25 savremenih srpskih ilustratora knjiga za decu po mom izboru – kaže Senka Vlahović, kustoskinja izložbe.

 

Na izložbi će se naći isključivo ilustracije objavljenih knjiga za decu.

 

– Ovaj izbor naše trenutne ilustratorske scene, predstavljen u inostranstvu, u svojevrsnoj „Meki” evropske i svetske ilustracije kakva je „Bibiana”, omogućava srpskim ilustratorima da budu viđeniji i zastupljeniji na stranom tržištu. Omogućava im i da srpsku ilustraciju knjige za decu predstave u inostranstvu u najboljem svetlu – ističe Vlahović.

 

Pročitajte još: Ikona sa predstavom Bogorodice eksponat meseca u Narodnom muzeju

 

Ona je, inače, autorka više stručnih knjiga u oblasti ilustracije. Dobitnica je nagrade ULUPUDS-a na Sajmu knjiga u Beogradu. Osnivač je i direktor Festivala ilustracije „BookILL fest”. Učesnica je više međunarodnih simpozijuma i članica više žirija u Srbiji i inostranstvu.

 

Za izložbu su odabrani radovi bardova srpske ilustracije, poput profesora Rastka Ćirića i Dušana Petričića. Tu su i radovi najmlađih autora, koji su poslednjih godina imali zapažene knjige.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM