Foto dana Kultura Vesti Zrenjanin

Ikona sa predstavom Bogorodice eksponat meseca u Narodnom muzeju

ikona sa predstavom bogorodice

Ikona sa predstavom Bogorodice eksponat je meseca jula u Narodnom muzeju Zrenjanin. Ova ikona se nalazi u stalnoj postavci Etnološlog odeljenja zrenjaninskog muzeja.

 

U unutrašnjosti ikone, na plavoj papirnoj osnovi, zalepljena je slika Device Marije koja je obučena u velikoshimničku odoru i prikazana je u celosti, ispruženih ruku, dlanovima okrenutim ka spolja i zlatnim oreolom oko glave. Slika je uokvirena šarenim platnom i veštačkim cvećem. U ramu se nalaze četiri manje religijske slike, dve uz gornju i dve uz donju ivicu. Ram je tamno braon boje sa tankim zlatnim paspartuom.

 

Ikona sa predstavom Bogorodice potiče iz Novog Bečeja, iz 19. veka. Izradio ju je nepoznati banatski autor. Dimenzije ikone su 54 x 67 cm.

 

Pročitajte još: Održana Likovna kolonija u prelepom ambijentu Banje Rusanda

 

Kolekcija ikona Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin je svrstana u Zbirku duhovne kulture. Prema podacima iz dokumetacije, odeljenje poseduje sedamnaest ikona i jednu religioznu sliku koja je uvrštena u kolekciju.

 

Ikone su načinjene u Banatu pred sam kraj XVIII, tokom XIX i početkom XX veka, dok postoji pet ikona čije datovanje nije utvrđeno. Urađene su od različitog materijala; staklo, drvo, lim, platno, papir, veštačko cveće, svila, a religiozna slika napravljena je od kose.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM